Trojica optužena za zločin protiv čovječnosti u Vlasenici

Preporučujemo

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv tri osobe, a koja ih tereti za zločin protiv čovječnosti na području Vlasenice tokom 1992. godine.

Optužnica je podignuta protiv Živojina Majstorovića (76), Radenka Dubočanina (53) i Radosava Savića (60).

“Optuženi se terete da su u vrijeme rata i širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Vlasenice i okoline, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata”, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Kako dodaju, u optužnici se navodi da su optuženi, početkom juna 1992. godine, naoružani automatskim oružjem, učestvovali u napadu na selo Durići i okolna mjesta, nastanjena stanovništvom bošnjačke nacionalnosti.

“Usljed tih napada je ubijeno 25 civila, uključujući muškarce, žene, jednu maloljetnu osobu i osobe starije životne dobi, a nakon toga stanovništvo pod prijetnjom oružjem, natjerano je prema sabirnim punktovima, gdje je izvršeno pljačkanje civila i odvajanje muškaraca od žena i djece”, navode iz Tužilaštva BiH.

Nakon toga, kako se dodaje, jedna grupa od nekoliko civila odvedena je u zatočenje u logor “Sušica” i zgradu Policijske stanice, dok je sedam osoba odvedeno u nepoznatom pravcu, otkada im se gubi svaki trag, a njihova tijela do danas nisu pronađena.

“Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 47 svjedoka, tri vještaka, kao i prilaganjem više od 80 dokaznih materijala. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Najnovije

spot_img