Tamna strana rada u Njemačkoj o kojoj svi šute

Preporučujemo

Prema studiji Fondacije Hans Bekler, mnoga preduzeća u Njemačkoj plaćaju svoje zaposlene manje od propisane minimalne sume od 8,5 eura po satu. To je povreda Zakona o minimalnom prihodu.

Prema ovom istraživanju na osnovu podataka za 2016, sumu ispod minimalca prima ukupno 2,7 miliona ljudi, odnosno, svaki deseti radnik. Najveći broj preduzeća u kojima vladaju takvi uvjeti nema ni vijeće radnika, ni sindikat, a 18,6 posto zaposlenih u takvim firmama zarađuje manje od 8,5 eura na sat. U firmama u kojima postoji neko ko zastupa prava radnika, ima samo 3,2 posto takvih zaposlenih. Rezultati istraživanja Fondacije Hans Bekler se ne poklapaju sa “zvaničnom statistikom” prema kojoj je takvih radnika 2016. godine bilo “samo” 1,1 milion.

Najviše radnika plaćenih ispod norme radi u privatnim domaćinstvima (43 posto), gdje je i najteže kontrolisati da li se poslodavaci pridržavaju zakona; slijede hoteli i ugostiteljski objekti (38 posto) i trgovina na malo (20 posto). Ispod norme su češće plaćene žene nego muškarci, a lošije od ostalih prolaze i radnici s nižim stepenom obrazovanja.

Njemački savez sindikata je izrazio ogorčenje zbog ovih podataka i činjenice da se zaobilaze zakonske odredbe o minimalnom prihodu.

Njemačko Ministarstvo finansija je nedavno saopćilo da su preduzeća tokom 2017. godine platila više od 4,2 miliona eura kao kaznu zbog povreda Zakona o minimalnom prihodu. U vezi s time je pokrenuto oko 2.500 istraga, a u svakom drugom slučaju su plaćane kazne. U 2016. godini, pokrenuto je nešto manje od 1.700 istraga, a ukupna visina izrečenih kazni je iznosila 1,5 miliona eura.

(RTV Glas Drine/Deutch Welle)

Najnovije

spot_img