Svjetski dan knjige obilježen u OŠ Teočak

Preporučujemo

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. aprila svake godine, jer su na taj datum 1616. godine umrli Miguel de Servantes i William Shakespeare.

Svjetski dan knjige posvećen je promoviranju čitanja knjiga, zaštiti autorskih prava da bi se naglasilo kako pisci knjiga i drugi ljudi u kreativnim industrijama, poput umjetnika i novinara, imaju pravo na naknadu za svoj intelektualni rad i tako stečen kapital.

Ovaj datum su obilježili učenici sedmih i osmih razreda OŠ Teočak sa nastavnicom BHS jezika i književnosti Aldijanom Avdičević.

Na redovnim časovima podsjetili su se djela koja su čitali ove školske godine, a odabrane lektirne naslove su predstavili na nešto drugačiji i zanimljiviji način. Poseban naglasak je stavljen na važnost čitanja.

Prvo su učenici govorili o važnosti čitanja iz svog iskustva, a zatim su razgovorali o tome šta su oni sve mogli naučiti iz svojih lektira.

Drugi dio aktivnosti je proveden danas u školskoj biblioteci, gdje se obilježavanju ovog datuma priključio i nastavnik/bibliotekar Sanel Džuzdanović.

Učenici su upoznati sa osnovnim činjenicama o obilježavanju Svjetskog dana knjige, te su na osnovu dobijenih materijala napravili plakat.

Imali su i dodatne zadatke. Osmaci su na ceduljicama pisali na temu Zašto čitati?, te su ceduljice, također, lijepili na zajednički plakat.

Sedmaci su kao poseban zadatak imali da kod kuće pronađu citate o knjigama i čitanju.

Jučer su odabrane citate čitali pred ostalima, obrazlagali zašto su baš taj citat odabrali i na kraju upisivali u cvjetove, od kojih su napravili čitav buket lijepih i mudrih misli.

Najnovije

spot_img