Njemačka: Zehofer ponudio ostavku, traži oštriju politiku prema migrantima

Preporučujemo

– Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer ponudio je na zatvorenom sastanku stranke ostavku i na mjesto ministra i šefa Hrišćansko-socijalne unije Bavarske (CSU), javio je “Reuters”, pozivajući se na izvore u stranci.

Izvori navode da Zehofer nije još zvanično ponudio ostavku i da neki članovi stranke pokušavaju da ga odgovore od toga.

Zehofer pokušava da privoli njemačkog kancelara Angelu Merkel da usvoji oštriju politiku prema migrantima.

Lokalni mediji su javili da je Zehofer rekao da će radije podnijeti ostavku na obje pozicije nego da popusti u sporu sa Merkelovom u vezi sa migrantima.

U međuvremenu, konferencija za novinare CSU, koja je trebalo da bude održana sinoć, je otkazana, a za danas je najavljen novi sastanak članova CSU sa Hrišćansko-demokratskom unijom (CDU), javlja “Russia Today”.

List “Spiegel” objavio je da Zehofer ima nekoliko opcija – ili da ostane pri svom stavu čime rizikuje raspad koalicije sa Merkelovom ili da popusti čime može da nanese štetu kredibilitetu stranke.

Kao treća opcija, lider CSU ponudio je ostavku kako bi dobio veću podršku članova stranke za svoju strategiju.

Zehofer je ranije upozorio da ukoliko Merkelova ne izađe sa zadovoljavajućim rješenjem na nivou EU za pitanje migranata, on će iskoristiti svoja ovlaštenja kako bi osigurao da lica koja su zatražila azil u državama koje nisu zemlje njihovog prvog ulaska budu vraćeni sa granice.

I američki kanal “CNN” javio je, pozivajući se na izvore u stranci, da je Zehofer ponudio ostavku zbog sve većeg razmimoilaženja u vezi sa politikom prema migrantima.

Najnovije

spot_img