Suđenje za ratne zločine u Liplju: Čuo kad Beba kaže da bira koju hoće

Preporučujemo

Na suđenju za zločine počinjene na području Zvornika, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorio je o udaranju, silovanju i mrtvim zatočenicima u Liplju, kao i o vojniku po nadimku Beba kojeg je tu viđao u maju 1992.

Zaštićeni svjedok A-4 kazao je da je s više od 400 mještana Liplja 25. maja 1992. zatvoren u kuću Đuze Salihovića. Naveo je da su muškarci bili nagurani u jednu prostoriju, a žene u drugima.

“Dešavalo se sve najgore što se može zamisliti. I tuča i otimanje para i izvođenje, silovanje”, rekao je svjedok.

Ispričao je kako je izvođen i udaran, a jedne prilike tukla su ga šestorica u jednoj kući, a njegovu ženu u drugoj, tražeći joj pare i zlato. A-4 je naveo da od udaraca i danas ima ožiljke na glavi i drugim dijelovima tijela.

“Evo gdje mi je gospodin cigaru gasio”, kazao je svjedok pokazujući na ruku.

Rekao je da je, u kući gdje je bio zatvoren, vidio Zorana Gligorevića, sa kojim je išao u školu. Kazao je da mu se javio, a da mu je Zoran, iako mu je prvo rekao da ga ne poznaje, poslije u džep ubacio narezak i paštetu.

A-4 je kazao da je tu stalno bio i Gligorevićev mlađi brat, kojeg su zvali Beba. Rekao je da je čuo kada Beba govori: “Ja biram koju hoću i radim šta hoću.” Svjedok je kazao da kada su oslobođeni iz logora, žene su pričale kako su silovane.

Izjavio je da je Bebin glas čuo kada su ga tukla šestorica. Svjedok je govorio i o nekoliko zatočenika koje su pronašli mrtve na tom području, kao i o pogibiji nekih kada je nakon devet dana zatočeništva bila razmjena vatre tokom akcije oslobađanja.

A-4 je rekao da je sutradan u jednoj kući vidio mrtvu djevojku od 17 godina sa spuštenim dimijama, dok je zid oko nje bio izbušen mecima. Tu je, kako je naveo, vidio i akumulator i štipaljke, a djevojci su noge bile crne.

Borislav Gligorević zvani Beba optužen je za višestruka silovanja u Liplju kod Zvornika. Prema optužnici, bio je pripadnik jedinice “Bijeli orlovi”.

Branilac Dragoslav Perić kazao je da svjedok u istrazi nije spominjao da je Beba bio među osobama koje su ga tukle, kao i da je nekoga izvodio. A-4 je rekao da bi on mogao da ispriča još mnogo toga.

Svjedok je potvrdio braniocu da je, dok su bili u jednoj kući u kojoj je uziman nakit od zatočenih mještana, bio jedan vojnik sa slamnatim šeširom i da je svojoj supruzi rekao da je to Beba. Na dodatna pitanja tužiteljice Eldine Biuk, A-4 je kazao da je kada je uziman nakit, bio drugi vojnik.

Suđenje se nastavlja 23. februara.

(RTV GD/Detektor)

Najnovije

spot_img