Sud BiH ukinuo oslobađajuću presudu Naseru Oriću

Preporučujemo

Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo je odluku kojom ukida oslobađajuću presudu komandantu Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i nalaže obnavljanje postupka.

Sud je uvažio žalbu tužioca Miroslava Janjića u predmetu “Naser Orić” u vezi sa neusklađenošću javno objavljene i napisane presude.

Iz Suda BiH za Klix.ba su kazali da je odluka donesena i da će biti poznata nakon što se dostavi svim stranama.

“Sud Bosne i Hercegovine je, u krivičnom predmetu broj S1 1 K 014977 18 Krž Naser Orić i dr, donio i otpremio drugostepenu odluku, a javnost će biti blagovremeno informisana o istoj nakon što bude dostavljena svim strankama u postupku.”

Podsjećamo, Sud BiH izrekao je 9. oktobra prošle godine oslobađajuću prvostepenu presudu Naseru Oriću i pripadniku Armije BiH Sabahudinu Muhiću kojima se sudilo po optužbi za zločin protiv ratnih zarobljenika u Bratuncu i Srebrenici 1992. godine, odnosno za zločine u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac.

Tužilaštvo BiH je prošlog mjeseca zatražilo od Apelacionog vijeća da ukine prvostepenu presudu kojom su Orić i Muhić oslobođeni optužbi, te da se postupak obnovi zbog nepotpunog i netačno utvrđenog činjeničnog stanja.

Odbrane su predložile da se žalba Tužilaštva BiH odbije u cijelosti te potvrdi prvostepena presuda iz oktobra 2017. godine.

Najnovije

spot_img