Studentima povoljnije cijene karata, bolje uređenje – a zašto vi (ne) posjećujete pozorište?

Preporučujemo

U Bosni i Hercegovini ima 15 pozorišta, među kojima je najuspješnije zeničko pozorište sa najviše premijernih izvedbi. Bosansko narodno pozorište Zenica može se pohvaliti i sa svojom pristupačnošću, s obzirom na to da je zajedno sa tuzlanskim pozorištem, među najpovoljnijim u cijeloj BiH sa prosječnom cijenom ulaznica od 5 KM.

Što se tiče posjećenosti, saradnici za marketing odgovorili su da je situacija zadovoljavajuća.

Stručna saradnica za produkciju i marketing Kamernog teatra 55, izjavila je da je posjećenost nikad bolja i dodaje da u prosjeku, od 160 mjesta imaju rezervacije za 151. osobu. Štaviše, pozorište u Sarajevu na svom repertoaru ima jednu od najizvođenijih predstava – Umri Muški, koja plijeni pažnju već dugih 26 godina.

Iz marketinga Narodnog pozorišta u Tuzli izjavili su da posjećenost ne opada i kako kažu, nikad nisu imali problema sa publikom, te da u nju godinama ulažu. „Na repertoaru imamo i predstave za djecu, a samim tim i odgajamo publiku.”, ističe marketinški stručnjak.

A šta kaže javnost?

Prema sprovedenoj anketi o posjećenosti bh.pozorišta i kulturnih događaja uopćenito, većina ispitanika koji često posjećuju pozorište, smatra da posjećenost opada. Neki od njih su istakli i da u publici nema mnogo mladih ljudi.

U anketi je učestvovalo 55 ispitanika – 58,2% je odgovorilo da redovno posjećuje pozorište, 27,3% je dalo negativan odgovor, a 14,5% je odgovorilo da ne ide u pozorište, ali da posjećuje druge kulturne događaje.

Na pitanje šta bi promijenili u pozorištima i organizaciji, građani su odgovorili da je potrebno više i kvalitetnije reklamirati predstave, ali i promovisati važnost rada pozorišta.

“Kod gledaoca bih imala ove komentare: doći na vrijeme, ne aplaudirati na svaku promjenu na sceni, ugasiti telefone, ne komentarisati glasno (ne razgovarati sa glumcima/glumicama).

Organizaciono: početi predstavu na vrijeme i više informisati javnost o dešavanjima u lokalnom pozorištu.”, navela je jedna od ispitanica.

Kao sugestije se navode i pristupačnije cijene karata za studente, elektronsko rezervisanje i kupovina karata, veća popraćenost medija, ali se skreće pažnja i na potrebu za boljim uređenjem kulturnih institucija.

Autor: Amila Rahmanović

Najnovije

spot_img