Štrajk upozorenja doktora medicine i stomatologije u FBiH

Preporučujemo

Polusatnim štrajkom, doktori medicine i stomatologije u Federaciji Bosne i Hercegovine upozorili su na neispunjene zahtjeve.

Okupili su se ispred svih zdravstvenih ustanova, pa i Doma zdravlja Tuzla, kako bi poslali posljednje upozorenje Vladi. Iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije kažu – federalna Vlada mjesecima ne reaguje na njihove zahtjeve, a traže – potpisivanje kolektivnog ugovora i izjednačavanje primanja doktora, kako bi ih zadržali i u manjim sredinama. Protest nije uticao na pacijente, budući da je održan za vrijeme pauze ljekara.

„Naši doktori daju punu solidarnost doktorima na nivou Federacije u pogledu izjednačavanja prava koeficijenata doktora koji rade u svim zdravstvenim ustanovama koji su na neki način marginalizovani od strane menadžmenta u pogledu ispunjavanja njihovih osnovnih prava i obaveza“, navodi dr. Edin Kaletović, predsjednik Struktovnog sindikata doktora medicine i stomatologije.

Prijeti nam odlazak doktora. Upozoravaju iz Sindikata koji okuplja više od 90% doktora medicine i stomatologije, odnosno broji više od 4.500 članova. Sindikat naime traži potpisivanje kolektivnog ugovora i izjednačavanje razlike u plaćama na nivou Federacije. Posebno ističu Posavski kanton u kojem doktori imaju 50% manju platu za razliku od Kantona Sarajevo. Naravno, to utiče i na pacijente, ali i na zdravstvenu zaštitu. Ovo nije prvi put da je Sindikat uputio ove zahtjeve Vladi Federacije BiH. Učinili su to i prije dva i prije četiri mjeseca te najavljuju da je ovo samo početak prosvjednih aktivnosti.

(RTV GD/RTV Slon)

Najnovije

spot_img