Srebrenica: Sutra obilježavanje 25. godišnjice od zločina nad Bošnjacima

Preporučujemo

U Srebrenici sutra će biti obilježena 25.godišnjica od stravičnog zločina nad bošnjačkim civilima u Srebrenici. Kobnog 12.aprila 1993. godine isapljene su četiri granate s položaja srpske vojske kada su na licu mjesta ubijene 74 osobe i ranjeno preko 100 Bošnjaka koji su u tom trenutnku bili na igralištima ispred osnovne i srednje škole u Srebrenici. Ukupan broj žrtava ovog zločina se povećao na 105 osoba, jer je nekolicina umrla na putu do bolnice i u bolnici.

Nosilac obilježavanja godišnjice stradanja je predsjednik Skupštine općine Srebrenica Alija Tabaković i zamjenik načelnika Općine Srebrenica Nermin Alivuković.

Predsjednik Skupštine Općine Alija Tabaković za Fenu je kazao da će sutra na obilježavanju biti prisutni potpredsjednici bh.entiteta, Melika Mahmutbegović, potpredsjednica Federacije BiH i Ramiz Salkić potpredsjednik RS-a.

– Mi smo utvrdili program obilježavanja. Program počinjemo himnom BiH, zatim ide učenje fatihe za žrtve, a nakon toga će biti održan historijski čas, te polaganje cvijeća na spomen ploču. Tužno je i žalosno što nikad niko nije odgovarao za ovaj zločin. Naš cilj obilježavanja je da se sjetimo nevino ubijenih žrtava i da se nigdje i nikome ne ponovi ovakav zločin – kazao je Tabaković.

Program obilježavanja počinje u 10.30 dočekom delegacije u Memorijalnom centru u Potočarima.

Zvaničan program obilježavanja na igralištu ispred osnovne i srednje škole Srebrenica u 11.30, a nakon podne namaza proučit će se Tevhid u Čaršijskoj džamiji u Srebrenici.

Najnovije

spot_img