SPD odnio pobjedu na izborima u Njemačkoj, postaje li Olaf Scholz novi kancelar?

Preporučujemo

Nakon što su objavljeni preliminarni rezultati glasanja na parlamentarnim izborima u Njemačkoj, izvjesno je kako će država doživjeti veliku promjenu s obzirom da će po prvi put nakon 2002. godine Socijaldemokratska partija Njemačke imati vlast.

Prema rezultatima sa web stranice Državne izborne komisija, SPD je osvojio 26 posto glasova, konzervativna koalicija CDU-CSU sa 24,5 posto, a Zeleni 14,8 posto glasova.

Slijede ih liberalna, centristička stranka Slobodni demokrati (FDP) sa 11,5 posto glasova, krajnje desničarska Alternativa za Njemačku (AfD) sa 10,3 posto glasova i Ljevica (Linke) sa 4,9 posto glasova.

Ovi rezultati su podudarni sa izlaznim anketama koje je ranije objavio javni servis ARD.

Iako je SPD i tokom prethodnih mandata činio vlast s demokršćanskom koalicijom CDU/CSU, ovo će predstavljati prvi put nakon 2002. godine da je SPD osvojio najveći broj glasova na parlamentarnim izborima.

Na neki način, predizborne ankete i najave koje su najavljivale velike promjene u Njemačkoj i pad CDU-a, gotovo u potpunosti su se i ispunile, a Socijaldemokratskoj partiji Njemačke u narednom periodu predstoji formiranje koalicije koja će voditi ovu evropsku državu u narednom periodu koji će biti izuzetno važan za budućnost Njemačke.

Njemački političar i potencijalni kandidat za novog kancelara Olaf Scholz rođen je 1958. godine Osnabrücku, a tokom života specijalizirao se za područje advokature, tačnije radnog prava i prava radnika i zapošljavanja.

U politiku ulazi vrlo mlad, a kao potpredsjednik Međunarodne unije socijalističke omladine 1998. godine izabran je da predstavlja izbornu jedinicu Hamburg Altona.

Pored nekoliko političkih funkcija koje je obavljao, vjerovatno najvažnija u njegovim počecima jeste bila ona gradonačelnika Hamburga što je funkcija na kojoj je bio od 2011. do 2018. godine.

Također, tokom karijere obavljao je i nekoliko funkcija unutar SPD-a, ali i vlade Angele Merkel gdje je 2007. godine bio uključen u proces rada kao ministar rada i socijalnih pitanja.

U vladi čiji će mandat završiti formiranjem nove koalicije, Olaf Scholz također je predstavljao bitan dio “političke mašine” s obzirom da je do sada obavljao funkciju zamjenika kancelarke i ministra finansija što jasno govori da i pored ideoloških i političkih razlika, Angela Merkel ima veliko povjerenje u Scholza.

Njemački i drugi strani mediji kao središnju karakteristiku njegovog političkog identiteta izdvajaju pragmatičnost. Njegova osobnost odražava grad u kojem je odrastao, piše Economist. U prilog toj tvrdnji ovaj list je izdvojio jednu njegovu izjavu.

“Ja jesam liberalan, ali nisam glup”, rekao je.

I Deutsche Welle (DW) ga je opisao kao političara kod kojeg preovladava pragmatizam. Na to što Scholz jeste bitno je posljedica toga što je protestant. Na svečanosti priređenoj povodom završetka njegovog gradonačelničkog mandata na radni dan nije serviran alkohol.

Njegova retorika je bila povod da ga njemački sedmičnik Die Zeit nazove Scholzomat. Nadimak je kombinacija njegovog prezimena i njemačke riječi automat, što znači mašina. Tako su opisali njegovu sklonost da govori tehnokratskim jezikom.

Političar bez većih afera

Za razliku od drugih kandidata za kancelare, Armina Lascheta iz CDU-a/CSU-a i Annalene Baerbock iz Zelenih, Olaf Scholz predstavlja osobu koja nije imala gafove. Ova činjenica i to da se predstavlja kao političar koji donosi stabilnost su za posljedicu imali rast popularnosti među Nijemcima.

Kao ministar finansija, Scholzov odgovor na krizu Međunarodni monetarni fond je ocijenio kao odličan. Za razliku od Lascheta, pa i Annalene Baerbock (kandidatkinja Zelenih za poziciju kancelara op.a.), Scholz se mnogo više susretao s krizama te je uz pragmatičan pristup rješavao probleme.

Također, Scholz je kao ministar finansija uložio značajne napore da se uvede globalni korporativni porez i nova poreska pravila za tehnološke gigante.

Tokom ranijih razgovora za Klix.ba, novinar DW-a Mehmed Smajić istakao je kako je Scholzov fokus kampanje bio povećanje minimalca s 9,60 na 12 eura po satu.

Također, Scholz je najavio kako želi povećati plate njegovateljima. Namjerava graditi više stambenih jedinica kako bi se zaustavilo naglo povećanje cijena stanarina. Kao zadatak je postavio zaštitu okoliša, što podrazumijeva pretvaranje Njemačke u vodećeg izvoznika tehnologije za zaštitu okoliša.

Uprkos činjenici da je njegov SPD osvojio najveći broj glasova te da upravo Scholz ima najveće šanse za funkciju kancelara, Njemačku u narednom periodu čekaju veliki politički pregovori gdje će se političke opcije morati dogovoriti o novom izgledu vlasti.

Neminovno, proces formiranja koalicije donijet će i mnogo neugodnosti za sve strane te će se tako stranke morati spremiti za gutanje “gorkih pilula” tokom pregovora koji bi trebali iznjedriti novu koaliciju.

Nakon toga, uslijedit će i proces odabira kancelara, a u ovom trenutku, Olaf Scholz se nameće kao jedino realno i moguće rješenje koje će Njemačku povesti u jednu potpuno novu eru bez Angele Merkel.

(RTV GD/klix.ba)

Najnovije

spot_img