Slovenija u narančastoj zoni, na jesen stroži uvjeti

Preporučujemo

U Sloveniji je u zadnja 24 sata drugi dan zaredom potvrđeno visokih 248 zaraza koronavirusom, ali uz viši postotak pozitivnih nalaza zemlja je ušla u tzv. narančastu fazu epidemije, dok vlasti najavljuju strože uvjete na jesen za one koji nisu cijepljeni.

U Sloveniji se najavljuju stroži uvjeti za rad, mobilnost, školovanje i druge aktivnosti. Tako će uvjet PCT (preboljeli, cijepljeni, testirani) biti osnovno mjerilo za djelovanje zdravstva, socijalnih ustanova, sporta i javnog života općenito, kazao je u četvrtak ujutro u razgovoru za Slovenski radio direktor slovenskog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Milan Krek.

Budući da država s 23. kolovoza prestaje plaćati testiranja na koronavirus, to znači da će taj trošak pasti u poduzećima ili na poslodavce ili na zaposlene, što znači da im, ako nisu cijepljeni, možda prijeti i otkaz ako poslodavci neće preuzeti taj trošak, što ovisi o njima samima, kazao je Krek, podsjetivši da je procijepljenost u državi daleko od željene.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata s 1.828 testova potvrđeno 248 novozaraženih, što je isti broj kao i dan ranije, ali je udio pozitivnih nalaza povećan sa 12, 6 na 13,6 posto, objavio je u četvrtak NIJZ.

Četrnaestodnevna incidencija porasla je s 83 na 90, a novih smrtnih slučajeva nije bilo. U bolnici je povećan broj pacijenata s 36 na 40, od čega ih 6 treba intenzivno liječenje.

Slovenska vlada objavila je da je s novim podacima Slovenija ušla u tzv. narančastu fazu epidemije covida-19, na listi Europskog centra za kontrolu bolesti ECDC), te ponovo upozorila na potrebu što masovnijeg cijepljenja stanovništva, za što su osigurane i brojne mobilne ekipe.

Prema podacima ministarstva zdravstva, među novozaraženima u zadnje vrijeme najviše je mladih u dobnoj skupini od 15 do 24 godine, te da bi zbog zaraznije delta varijante procijepljenost na jesen trebala biti daleko viša od sadašnjih 40 posto stanovništva, odnosno između 80 i 90 posto populacije.

Ministrica školstva Simona Kustec potvrdila je da je u pripremi plan za početak slijedeće školske godine koji će propisati uvjete za pohađanje nastave. Već je donesena odluka da oni koji nisu cijepljeni, preboljeli covid-19 ili nemaju negativan test neće moći biti nazočni na predavanjima, a isto će vrijediti i za srednjoškolce kad zemlja, kako se predviđa s obzirom na širenje epidemije, početkom rujna uđe u “crvenu” epidemijsku fazu, prenosi Hina.

Najnovije

spot_img