Skupština TK usvojila “korona zakon”: Minimalne plaće za oko sedam hiljada radnika

Preporučujemo

Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona jučer su usvojili kantonalni “korona-zakon” koji ima za cilj ublažavanje ekonomskih posljedica uzrokovanih stanjem nesreće u ovom kantonu, odnosno panedemijom koronavirusa.

Cilj “korona-zakon” je stavljanje u funkciju novčanih sredstava kao pomoći dodijeljene u vidu subvencije za prevazilaženje posljedica nastalih kao rezultat pandemije koronavirusa.

Ovim zakonom utvrđeni su izvori sredstava za subvenciju u cilju ublažavanja posljedica uzrokovanih proglašenjem stanja nesreće na području Tuzlanskog kantona, oblik subvencije, korisnici subvencija, uslovi za dodjelu subvencije te pitanja nadzora nad provođenjem ovog zakona i kaznene odredbe.

Između ostalog, “korona-zakonom” je omogućena subvencija za isplatu plaće u iznosu od 406 konvertibilnih maraka za sve one koji nisu bili u mogućnosti obavljati svoje djelatnosti u proteklom periodu, odnosno privredna društva, izuzev javnih preduzeća, banaka i drugih finansijskih organizacija, udruženja, javnih institucija, organa uprave te organa i jedinica lokalne samouprave.

“Prema trenutno dostupnim podacima, korist od ovog zakona će imati više od sedam hiljada radnika na području Tuzlanskog kantona, gdje će im se od kantona i vlade subvencionirati minimalna plaća. Na taj način ćemo direktno pomoći privredi i radnicima. Tako ćemo pokazati da smo jedan od prvih kantona u državi koji je istakao jednu vrstu odgovornosti prema radnicima i privredi”, rekao je zamjenik predsjednika Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK Midhat Čaušević.

Također, pravo na subvenciju mogu ostvariti i fizičke osobe – obrtnici koji samostalno obavljaju registrovanu poslovnu djelatnost isključujući one koji, u skladu s propisima o porezu na dohodak, porez na dohodak s tog osnova plaćaju prema paušalno utvrđenom iznosu.

“Ovo je zakon zasnovan na uštedama koje je Vlada TK s ministarstvima realizovala. Ovo je tek početak jer će Vlada TK osloboditi nekih 130 miliona KM beskamatnih sredstava, tako da će ih moći uzeti oni koji su pogođeni trenutnim stanjem. Također, planirano je još rebalansa budžeta, kako na federalnom, ali i kantonalnom nivou”, rekao je predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović iz stranke Socijaldemokrate BiH.

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović iz SDA danas je kazao da Kantonalna vlada ima intenciju obeštećenja osoba koje su odlukom Kantonalnog štaba Civilne zaštite ostale bez prava na rad.

“Odlučili smo se za minimalnu plaću u BiH od 406 KM, s tim da bi shodno sredstvima vidjeli u budućem periodu kako bi raspoređivali novac, shodno punjenju budžeta i mogućnostima”, naveo je Tulumović.

Na spomenuti zakon opozicija u Kantonalnoj skupštini u Tuzli je imala određene primjedbe koje su danas iznijeli.

“Smatramo i to smo putem amandmana na federalnom nivou iznijeli, da pomoć privrednim društvima mora biti uslovljena time da nije bilo otpuštanja radnika. Vlast je mnogo pričala o ovom uslovu, ali njega sada nema u zakonu s federalnog nivoa. Drugi uslov je da se pomoć veže za isplatu plaće u periodu krize, odnosno da njen pad ne može biti ispod 80 posto u odnosu na februar”, kazao je predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić.

Iz Pokreta demokratske akcije smatraju da se s donošenjem ovog zakona trebalo pričekati nekoliko dana, odnosno da se o njemu trebalo raspravljati tek nakon što ovaj dokument bude usvojen na federalnom nivou. To su obrazložili na način da se u kantonalni zakon ugrade one mjere koje se ne predviđaju na višem nivou.

(RTV GLAS DRINE/KLIX)

Najnovije

spot_img