Sijanje panike po Facebooku: Nema “smrtonosnog virusa” u Paracetamolu

Preporučujemo

U posljedna 24 sata, preko 23.000 korisnika/ca Facebook-a podijelilo je “upozorenje” vezano za Paracetamol, zasnovano na potpuno izmišljenoj tvrdnji da isti sadrži opasan virus, piše portal Raskrinkavanje.

“Upozorenje” se pojavilo na privatnom profilu korisnika Nenada Milojkovića, bez ikakvih dokaza ili izvora za iznesenu tvrdnju, koja zvuči vrlo uznemiravajuće. U njemu se, naime, navodi da je novi “vrlo bijel i sjajan” paracetamol kontaminiran opasnim, čak i smrtonosnim, patogenom:

HITNO UPOZORENJE!
Pazite da ne uzmete paracetamol na kom piše P / 500. To je novi, veoma beli i sjajni paracetamol, doktori kazu da sadrži virus “Machupo”, koji se smatra jednim od najopasnijih virusa na svetu, sa visokom stopom smrtnošću. Molim vas podelite ovu poruku sa svim ljudima na vašoj listi kontakata, kao i sa porodicom i spasite živote …. Ja sam učinio svoj deo, sada je na vama red ………….. zapamtite da Bog pomaže onima koji pomažu drugima & sami!

Post je objavljen 9. januara, a u roku od samo jednog dana, fotografiju Paracetamola sa popratnim upozorenjem podijelilo je čak 23.498 osoba. Facebook stranica “Gradačac” također je objavila isti post, uz identičnu fotografiju, nekoliko sati kasnije. Objava ove stranice do trenutka objavljivanja analize ima 715 dijeljenja, stoji u istraživanju Raskrinkavanja.

Najnovije

spot_img