Šemsudin Muminović i ostali: Suđenje u zastoju zbog bolesti optuženog

Preporučujemo

Suđenje šestorici optuženih za navodne ratne zločine počinjene na području Zvornika neće biti nastavljeno najmanje do kraja maja, zbog bolesti prvooptuženog Šemsudina Muminovića.

U ovom predmetu, gdje je optužnica potvrđena januara prošle godine, Vijeće je zakazalo statusnu konferenciju zbog nemogućnosti održavanja glavnih pretresa.

Vještakinja medicinske struke Radojka Golijan iznijela je nalaz i mišljenje da je Muminović trenutno nesposoban za suđenje. Ona je kazala da optuženi ima više dijagnoza, ali da zbog jedne nije sposoban da putuje iz Tuzle u Sarajevo i učestvuje u postupku.

Prema njenim riječima, potrebno je najmanje dva mjeseca da se vidi da li će terapija dati rezultate, a da se potom, uz nove nalaze, procijeni hoće li optuženi moći nastaviti da dolazi na suđenje.

Predsjedavajuća Vijeća Vesna Jesenković rekla je da je sazvala statusnu konferenciju kako bi razmotrili mogućnosti za nastavak suđenja i eventualno razdvajanje postupka s obzirom da je u ovom predmetu optuženo još pet lica.

“Moramo voditi računa o efikasnosti i pravu drugih optuženih na suđenje u razumnom roku”, kazala je Jesenković.

Tužilac Milanko Kajganić rekao je da se za sada protivi razdvajanju, posebno zbog činjenice da bi se u tom slučaju svjedoci, koji su u starijoj životnoj dobi, morali dva puta pozivati.

Muminovićeva braniteljica Mirna Avdibegović kazala je da ostavlja Sudu odluku o razdvajanju, napomenuvši da je optuženi zainteresovan da se postupak nastavi kako bi dokazao nevinost.

Svi ostali branioci i optuženi saglasni su sa njenim stavom, osim optuženog Ismeta Memića, koji je rekao da postupak treba razdvojiti i da želi što prije da iznese svoje dokaze.

Šemsudin Muminović, Mujo Muratović, Rasim Omerović, Fadil Mujić, Asim Alić i Ismet Memić optuženi su za ubistva civila počinjena 1992. u zaseoku Pantići, kao i za ubistva i zlostavljanje ratnih zarobljenika 1993. i 1994. godine.

Muminović je optužen u svojstvu komandanta Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) Zvornik, Muratović kao komandir Šetićke čete, Omerović u svojstvu komandira Vojne policije, Alić kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Sapna, Mujić kao komandir, a Memić u svojstvu vojnog policajca.

Osim Memića, ostala petorica optužena su po komandnoj odgovornosti da nisu spriječili ubistva i nečovječna djela, kao ni kaznili počinioce.

Jesenković je podsjetila da je statusna konferencija u ovom predmetu održana u junu prošle godine, a da je onda došlo do odgađanja zbog zdravstvenog stanja Muminovića. Navela je da je u decembru obavljeno vještačenje, prema kojem je Muminović bio sposoban za suđenje, a da je u januaru ove godine počeo glavni pretres. Potom su, kako je dodala, dostavljeni novi nalazi o pogoršanju stanja optuženog.

(RTV GD/detektor.ba)

Najnovije

spot_img