Selmo Cikotić imenovan za ministra sigurnosti BiH

Preporučujemo

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je danas imenovanje Selme Cikotića (SDA) za ministra sigurnosti BiH.

Za imenovanje Cikotića glasalo je 18 poslanika, dok ih je 13 bilo protiv te dva suzdržana. Na početku današnje sjednice šef Kluba poslanika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović zatražio je da se imenovanje Cikotića skine sa dnevnog reda, ali to nije prihvaćeno.

Lovrinović je rekao da je došao do novih saznanja o krivičnom postupku koji je 2018. godine zaustavljen protiv Cikotića, a tiče se stradanja Hrvata u Bugojnu. On je od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije zatražio da povuče ovaj prijedlog i da se o tome izjasni.

Tegeltija je ponovio da sve releventne prijedloge za imenovanja šalje na provjeru u Agenciju za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i Centralnu izbornu komisiju CIKBiH, što je uradio i u slučaju Cikotića, koji je prošao sve potrebne procedure.

– Ne mogu postupiti drugačije ukoliko ne postoje neka nova saznanja ili zaključci nadležnih institucija. Ako CIK i SIPA eventualno ukažu na neke nove sporne činjenice, spreman sam da povučem svaku, pa i ovu kandidaturu, rekao je Tegeltija.

Najnovije

spot_img