SDP predlaže jedan predmet za bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost

Preporučujemo

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine organizirala je u Mostaru okrugli stol na temu “Učenje bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti u svim školama u Bosni i Hercegovini”.

Cilj je uspostavljanje jedinstvenog nastavnog predmeta na kom bi sva djeca zajednički učila i bosanski, i hrvatski, i srpski jezik i književnost.

Lana Prlić, potpredsjednica SDP-a, kazala je da je ovo jedan u nizu skupova u kojima je cilj prezentirati inicijativu za izmjenu svih zakona u državi koji se bave osnovnim i srednjim obrazovanjem.

“Bit će potrebno promijeniti 24 zakona koja tretiraju sektor obrazovanja. Cilj je napraviti jedan predmet koji će se nazvati Bosansko/hrvatsko/srpski jezik i književnost, a već postoje odlične prakse u Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu. U nekim drugim kantonama, kao što je HNK prisutna je segregacija djeca na osnovu jezika i zato smatramo da ako stavimo pod jedno ova tri jezika, da će to biti dodatni argument i korak naprijed u procesu ujedinjavanja škola i obrazovnih sistema”, kazala je Prlić za Klix.

SDP je već izradio predložene zakonske izmjene, a namjera je da djeca uče jezike i književnike Bosne i Hercegovine.

“Uvijek naglašavam da je sramota da djeca koja idu u Mostaru u osnovnu ili srednju školu po hrvatskom nastavnom planu i programu uopšte ne uče mostarskog pjesnika Aleksu Šantića. Okrugle stolove radimo ne samo s političarima, već i s profesorima i lingvistima koji su tu da daju stručni savjet kako standardizovati jezik, te uraditi potreban posao u oblasti gramatike. Ovo je zaista jedan veliki posao i mi ne očekujemo da će se to brzo realizirati, ali je ovo naš dugoročno i plan na kojem radimo”, istakla je Prlić za Klix.

Vesna Saradžić, zastupnica u Skupštini HNK, istakla je kako je cilj ovakvih okruglih stolova prikupiti sugestije, korekcije i prijedloge koji će pomoći da zakonsko rješenje bude što kvalitetnije.

“Naše iskustvo je takvo da znamo da postoji diskriminacija po pitanju jezika u obrazovanju, a namjera je stvoriti zajednički predmet, time i mogućnost da djeca zajedno pohađaju sva tri naša jezika. Sudbina ove ideje zavisi od narednih koraka, ali i od općih izbora. Eventualna promjena vlasti je prilika za jedan novi početak, pa i kad je u pitanju jezička politika u Bosni i Hercegovini”, kazala je Saradžić za Klix.

Najnovije

spot_img