SDP o neukidanju akciza: Propuštena prilika da se građanima uštedi 25 KM po rezervoaru goriva

Preporučujemo

Iz SDP-a su poručili da je jučer propuštena prilika da se građanima uštedi, kako su naveli, 25 KM po rezervoaru goriva.Reakcija ove stranke je uslijedila nakon što Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici nije prihvatio da po hitnom postupku razmatra ukidanje akciza. odgovornim smatraju SNSD, ali i SDA.

“Ponovo su ključnu ulogu odigrala četiri delegata SNSD-a, a kojima je SDA dala taj broj delegata, dok Bakir Izetbegović (jedan od zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda i predsjednik SDA, op.a.) kao dio kolegija nije ni prisustvovao sjednici. Cijenu su platili građani, koji će morati čekati redovnu sjednicu Doma naroda i kupovati po trenutnim cijenama”, ukazali su u SDP-u.

Dali su svoju procjenu kako će se ovo odraziti na građane te najavili da će se nastaviti zalagati za ukidanje akciza.

“SDP je nebrojeno puta ponovio koliko sve građane košta isporučena blokada Doma naroda, a sada se ta blokada direktno prelama preko cijena goriva i živućih namirnica, odnosno leđa građana. Zbog odbacivanja hitne procedure, akcize još uvijek ostaju na snazi, ali će SDP s partnerima sigurno insistirati na ukidanju akciza na gorivo i u narednom periodu. Da su se delegati Doma naroda vodili interesom građana, već danas je mogla biti donesena odluka kojom bi se građanima uštedilo do 25 KM po rezervoaru goriva”, mišljenja su.

Poručili su da je na djelu politikanstvo te su pozvali građane da nastave vršiti pritisak.

“Politikantsko pozivanje na poslovnik, iste one političke opcije koja redovno opstruira rad organa države Bosne i Hercegovine, poslužilo je samo za odugovlačenje o glasanju, jer je očito opstrukcija ove tačke dnevnog reda dogovorena ranije. Za posljedicu će ispaštati svi građani, svih nacija, uključujući i one koji se zaklinju da brane nacionalni interes svog naroda. Pozivamo građane da izvrše pritisak, zajedno s našim aktivnostima, kako bi prijedlog SDP-a iz Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine bio usvojen na narednoj sjednici”, naglasili su.

Također su pozvali i delegate Doma naroda da, kako su naveli, stanu pred građane i objasne zašto im nameću više cijene goriva i lančano cijena svih drugih namirnica, kada su dokazali da se može korigovati cijena goriva.

Podsjećamo, jučer je postojala opća, ali ne i entitetska većina za razmatranje izmjena Zakona o akcizama, tj. ukidanje akciza po hitnom postupku. Ovaj prijedlog nisu podržala četiri delegata iz SNSD-a.

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine je prošle sedmice prihvatio ukidanje akciza. Rijeć je o prijedlogu SDP-a koji podrazumijeva sniženje akcize za gorivo na 0 posto. Ukidanje akciza je predloženo kao reakcija za ublažavanje posljedica poskupljenja goriva, a koje je uzrokovalo i poskupljenje skoro svih potrepština.

Najnovije

spot_img