Salkić: Ramazan je prilika da sami sebe preispitamo

Preporučujemo

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić uputio je danas ramazansku čestitku muslimanskim vjernicima u Bosni i Hercegovini i dijaspori.

Pozivajući muslimane na povratak istinskim vrijednostima islamske vjere, Salkić je ukazao na specifičnosti života muslimana u Bosni i Hercegovini.

Naglasio je da postoji velika odgovornost življenja u multietničkoj zajednici, ali ukazao i na šansu da muslimani budu primjer dobroga odnosa prema sebi i drugim ljudima, čuvanju domovine, mira i stabilnosti, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

– Ramazan je mjesec kada se muslimani, u skladu s vjerskim propisima, vlastitom voljom odvajaju od hrane i vode, od loših misli, ružnoga govora i nedozvoljenih pogleda, te od mnogobrojnih ovozemaljskih užitaka. Radost suočavanja sa ramazanom utemeljena je u neupitnoj predanosti vjeri, koja nas na ovaj način dovodi do naše spoznaje vlastite snage, naše odlučnosti i odgovornosti. Musliman je odgovoran prema sebi, prema svojoj porodici, prema zajednici. Odgovoran je prema Bogu, kao stvoritelju svega živog i neživog. Zato je ovaj mjesec prilika da svaki muslimanski vjernik u Bosni i Hercegovini i dijaspori, obnovi svoju vjeru, da ojača veze sa svojom porodicom, sa svojim susjedima, prijateljima, rođacima – istakao je Salkić.

Živeći u Bosni i Hercegovini, zemlji u kojoj se, kazao je, islam stoljećima susreće i sa drugim religijama, muslimani su izgradili bogatu tradiciju suživljenja i tolerancije.

– Na temeljima takvih iskustava sada smo spremni da priključimo Bosnu i Hercegovinu Evropskoj uniji, svjesni da ćemo svojim prisustvom, svojom vjerom i tradicijom koju baštinimo kao evropski muslimani, zasigurno obogatiti Evropu. Približavanjem Bosne i Hercegovine dobijaju građani naše zemlje, ali zasigurno dobija i Evropa – ukazao je Salkić.

Na tome putu povezivanja i saradnje, te priključenja evropskoj porodici, podsjetio je da postoje brojne obaveze.

– Ramazan je prilika da sami sebe preispitamo i pokažemo kako imamo dovoljno snage, mudrosti i znanja da načinimo te važne korake. Ramazan je prilika da popravimo odnose sa susjedima drugih vjera, da im pokažemo ljepote ramazana i beskraj Allahovih blagodeti, kojima smo nagrađeni u ovom svetom mjesecu. Ovaj mjesec je prilika da se podsjetimo da je borba za svoju domovinu farz, ma gdje se nalazili. Neko tu borbu vodi knjigom, neko radom u tvornici, neko poštivanjem njenih različitosti. Na sreću, iza nas je daleko vrijeme kada smo tu borbu vodili puškom. Sjećajući se naših šehida, želim svim vjernicima muslimanima u Bosni i Hercegovini i dijaspori ugodan ramazanski post. Neka najdraži gost donese u naše porodice mir, sabur i zadovoljstvo. Ramazan mubarek olsun – poručio je entitetski potpredsjednik.

Najnovije

spot_img