Salkić: O naoružanju koje se kupuje za policiju u RS-u

Preporučujemo

“Kao potpredsjednik ću preko poslanika u NSRS zatražiti pisanu informaciju o nabavci naoružanja i da se utvrdi da li je sve urađeno u skladu sa zakonima, koji su na snazi u Bosni i Hercegovini. Mi smo svjedoci da predsjednik entiteta RS radi na uspostavljanju neke vrste oružanih formacija. Ove formacije imaju različite oblike i različito se manifestuju, kazao je u razgovoru za Vijesti.ba Ramiz Salkić govoreći o kupovini 2.500 komada pušaka od strane MUP-a RS”, tvrdi Ramiz Salkić.

Salkić naglašava da sve aktivnosti koje se provode trebale bi biti transparentne i o njima bi trebali biti obaviješteni državni organi.

“U konkretnom slučaju više državnih ministarstava bi trebalo imati informacije i dati saglasnost za iste aktivnosti. Obzirom da se radi o nabavci velike količine naoružanja, posebno bi o tome trebale imati informacije sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini”, kaže Salkić za Vijesti.ba.

On ističe da kao potpredsjednik entiteta ne dobija informacije o aktivnostima MUP-a RS.

“Moje konstantno insistiranje na poštivanju Ustava RS, člana 97. koji govori o zastupljenosti konstitutivnih naroda u institucijama RS, pa tao i u MUP-u RS, dodatno je otežalo našu saradnju. Prema posljednjim podacima, od ukupno 6.906 zaposlenih, zaposleno je 6.433 osoba srpske nacionalnosti, 356 Bošnjaka i 69 Hrvata. To nije ni blizu poštivanja Ustava entiteta. Čak sam i prije nekoliko mjeseci dobio pismo ministra MUP-a, koje sam doživio pritisak na moj rad. Informacije koje imam, ustvari dobijam iz materijala koji se koriste na sjednicama Narodne skupštine RS i preko medija, kao i svi drugi građani”, rekao je Salkić za ovaj portal.

Dodao je da je parada u povodu neustavnog dana RS je pokazala na šta računa predsjednik entiteta.

“Vidjeli smo postrojavanje, kako je i sam ministar sigurnosti rekao, paravojnih formacija pod nazivom Srbska čast, za čije potrebe su nabavljene i uniforme, a koji kažu da imaju više hiljada članova. Tu je i nekoliko hiljada policajaca koji sada dobijaju duge cijevi. Tu je i više desetina hiljada lovaca koji imaju više komada naoružanja po članu”, rekao je.

“Uz uspostavu Centra za obuku u Zalužanima, u čiju su izgradnju i rekonstrukciju uloženi milioni, evidentno je da predsjednik entiteta ima neke skrivene i rezervne planove. Priča o demilitarizaciji je za javnu upotrebu i s ciljem gaženja Oružanih snaga, a ne sa stvarnim ciljem da ovdje vlada trajni mir. Jer, ove aktivnosti koje sma pobrojao, pokazuju suprotno od javnog istupa predsjednika RS-a”, zaključio je Salkić.

Najnovije

spot_img