Rusi započeli invazijuna Ukrajinu, čule se eksplozije i kod Kijeva

Preporučujemo

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je rano jutros početak vojne operacije na Ukrajinu, javlja TASS.

Putin je u vanrednom obraćanju istakao da će Moskva težiti “demilitarizaciji i denacifikaciji” Ukrajine, te pozvao ukrajinske vojnike da odlože oružje.

On je upozorio na hitan odgovor u slučaju miješanja spolja.

Odmah poslije toga počeli su da stižu izvještaji o zvucima eksplozija u nizu ukrajinskih gradova, uključujući Kijev i Harkov.

Rusija je počela vojnu operaciju na Ukrajinu nakon obraćanja vlasti Donjecke i Luganske narodne republike sa molbom za pomoć da odbiju agresiju Kijeva.

Predsjednik Rusije je objavio početak vojnih operacija dok je u toku bila sjednica Savjeta bezbjednosti UN.

Svjetski mediji javljaju da se širom cijele Ukrajine čuju eksplozije, pa čak i u Kijevu i Harkivu, najvećim gradovima u državi.

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko je potvrdio da je započela ruska invazija.

Na službenom profilu na Facebooku je objavio da je počela invazija da su rakete udarile na vojna sjedišta, aerodrome, vojna skladišta u blizini Kijeva, Harkova i Dnjepropetrovska.

“Pucnjava na granici je u toku. Od danas u svijetu postoji nova geopolitička stvarnost”, napisao je on na Facebooku.

Ukrajinski ambasador pri Ujedinjenim nacijama je na sjednici Savjeta bezbjednosti tražio od drugih zemalja članica da zaustave rat.

“Odgovornost ovog tijela je da zaustavi rat. Pozivam svakog od vas da učini sve što je moguće da zaustavi rat”, rekao je Sergej Kislicja, a zatim se obratio ruskom ambasadoru: “Da pustim snimak tvog predsjednika koji objavljuje rat?”

Nije rat već specijalna vojna operacija

Ruski ambasador je odgovorio: “Ovo se ne zove rat, ovo se zove specijalna vojna operacija u Donbasu”.

Evropska agencija za regulisanje vazdušnog saobraćaja je objavila da je Ukrajina sada aktivna zona sukoba i da bi civilni avioni mogli biti gađani.

Američka ambasadorka u UN rekla je da je Putin “prenio poruku rata” kada je najavio vojnu operaciju u Ukrajini.

Eksplozije su se, kako javlja CNN, čule u sedam ukrajinskih gradova: Kijevu, Harkivu, Kramatorsku, Dnjipru, Mariupolju, Odesi i Zaporožju.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja rekao je da Rusija ima pravo na vojne operacije prema članu 51. Povelje UN-a, koji dopušta samodbranu. On je Savjetu bezbjednosti UN prenio da je Putin najavio specijalnu vojnu operaciju u istočnoj Ukrajini.

Cijene nafte su odmah nakon Putinovog obraćanja probile granicu od 100 dolara.

Putin: Cilj Rusije nije okupacija Ukrajine 

U TV obraćanju Putin je izjavio da ruski cilj nije okupacija Ukrajine. Zatražio je od ukrajinskih vojnika u borbenoj zoni u Istočnoj Ukrajini da odlože oružje i vrate se kućama i zaprijetio Ukrajini da će ona biti kriva za krvoproliće, prenosi BBC.

Rekao je da će Rusija izvesti “specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini”.

Rekao je da su “sukobi između ukrajinskih i ruskih snaga neizbježni i da su samo pitanje vremena”, da je dalje širenje NATO-a i njegovo korišćenje ukrajinske teritorije neprihvatljivi, te da “ruska vojna operacija ima za cilj da zaštiti ljude i da “okolnosti zahtjevaju odlučnu akciju Rusije”, i na kraju da će “specijalnom vojnom operacijom demilitarizovati Ukrajinu”.

(RTV GD/Nezavisne)

Najnovije

spot_img