Rukovodstvo Memorijalnog centra Potočari kod muftije tuzlanskog

Preporučujemo

Nakon što je izabran novi saziv Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari u Srebrenici, jučer su predsjedavajući Upravnog odbora Nisvet Mujanović i direktor Memorijalnog centra Mersed Smajlović posjetili muftiju tuzlanskog Vahida efendiju Fazlovića.

Tom prilikom su razgovarali o saradnji Memorijalnog centra i Islamske zajednice – Tuzlanskog muftijstva, sa naglaskom na planove budućeg zajedničkog djelovanja u zaštiti sjećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

– Saradnja Memorijalnog centra i Islamske zajednice jedan je od ključnih oslonaca u čuvanju sjećanja na Srebrenicu, kao ključnu tačku u kolektivnom sjećanju Bošnjaka. Islamska zajednica ima punu opredijeljenost da podržava rad Memorijalnog centra u Potočarima, a danas smo kroz konstruktivan razgovor sa predstavnicima novog rukovodstva odredili okvire i za buduće djelovanje – kazao je muftija Fazlović.

Mujanović je naglasio važnost saradnje s Islamskom zajednicom i podrške Muftijstva tuzlanskog i muftije Fazlovića, koji je od samog osnivanja centra do danas, kada je član Savjetodavne grupe ove institucije, davao puni doprinos.

– Preuzimajući odgovornost u ovoj vjerovatno i najznačajnijoj instituciji za kolektivnu memoriju Bošnjaka, preuzeo sam i zadaću da učinimo određene pozitivne promjene u radu i pospješimo rad kroz povećanje sadržaja za posjetioce kao i uređenje infrastrukture u Memorijalnom centru. Cilj nam je da se, uz jednu novu i svježu energiju, iz Podrinja čuje snažan glas sjećanja na žrtve u okvirima državne i međunarodne javnosti, kao i da napravimo iskorake u pozitivnim procesima za preživjele i posebno povratnike, jer nas na to zadužuju bijeli nišani i sjećanje na žrtve Srebrenice – kazao je Mujanović.

Najnovije

spot_img