Rudari ”Kreke” neće dozvoliti stečaj rudnika, spremni i na socijalni bunt

Preporučujemo

Sindikalna organizacija Rudnika uglja “Kreka” Tuzla i rukovodstvo rudnika u različitim terminima danas su održali pres-konferencije o odluci Nadzornog odbora JP Elektroprivreda BiH o provođenju stečajnog postupka. 

Sindikalni predstavnici i rudari se protive stečaju te poručuju kako su rudari u Tuzli i Zenici jedinstveni i da neće pristati da se u rudnicima provede stečajni postupak. 

Rudari navode da neće dozvoliti stečaj, ističući da su spremni i na socijalni bunt. 

U upravi Rudnika “Kreka” ističu da nisu dobili pismenu obavijest o navodnom pokretanju stečajnog postupka, a direktor Hasan Bleković predočio je rezultate u periodu 2018-2023. godina. 

– Prije svega, pres-konferencija nije sazvana da bi se proglasio stečaj u Rudniku uglja ‘Kreka’. Obraćanje javnosti je planirano prije 10-ak dana kako bi predočili trenutnu situaciju u rudniku uz prezentovanje poslovanja u posljednjih pet godina – kazao je Bleković.

Navodi da rudnik “Kreka“ u posljednjih pet godina ima smanjenu proizvodnju. U 2018. godinu imali su proizvodnju oko dva miliona tona uglja, a u 2021. godini 1.1 milion tona uglja. Uz pad proizvodnje smanjena je i produktivnost po radniku.

-Dakle, 2018. godine produktivnost je bila 830 tona po radniku, a prošle godine 619 tona. Logično je da plan proizvodnje nije ispunjen. Kada je u pitanju broj uposlenika, od 2018. do 2023. godine bilježimo pad uposlenika. Rudnik ‘Kreka’ 2018. godine je imao 2.431 radnika, a krajem prošle godine 1.870 radnika. Imali smo reorganizaciju i sistematizaciju u 2022. godini. Imamo osnovnu i neosnovnu djelatnost. Osnovna, odnosno proizvodna djelatnost broji 1.568 radnika, a 298 radnika je u neproizvodnoj djelatnosti. Trenutno imamo 105 uposlenika koji su primljeni na određeno vrijeme. Rudnik ‘Kreka’ broji 436 invalida rada – rekao je Bleković. 

Ističe da su prihodi smanjeni jer je smanjena proizvodnja od 2018. godine. Ostvaren je gubitak, odnosno veći su rashodi od prihoda. U 2018. godini zabilježen je gubitak od 14.4 miliona KM, a u 2022. godini 30.3 miliona KM gubitka.

-Razlog je što nema planirane prizvodnje. Iz ovoga proizilazi da je Rudnik ‘Kreka’ u periodu od ulaska u koncern do danas bilježi dug od 420 miliona KM. Od toga 117 miliona je vezano za obaveze prema radnicima, imamo blokadu računa na osnovu tužbi radnika. Dužni smo Elektroprivredi BiH na osnovu pozajmica 192 miliona KM. Smanjeni su prihodi, ali su plate rasle. U 2018. godini prosjek primanja bio je 1.024 KM, a u 2023. godine u januaru prosječna primanja su 2.088 KM – kazao je Bleković.

Poručuje da je uprava za to da rudari imaju bolje plate, ali da je potreban angažman svih radnika kako bi se te plate i zaradile. Naglašava da se Rudnik “Kreka“ nalazi u izuzetno teškoj situaciji te da se potrebno više angažirati kako bi očuvali rudnik.

-Upućujemo poseban poziv svim radnicima na ozbiljnost i odgovornost, da se pridržavaju discipline u svom radu i da pristupaju sa većim angažmanom i odgovornošću. Pozivam i sindikat da uzme aktivno učešće u borbi za podizanje tehnološke-proizvodne discipline radnika kako bi se stalo u kraj agoniji u rudniku – zaključio je Bleković. 

(RTV GD/BHRT)

Najnovije

spot_img