RS odbila žalbe Bošnjaka iz Maćesa zbog otimanja njihove imovine: Borba se nastavlja do Strazbura

Preporučujemo

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove iz Banje Luke odbila je žalbe svih mještanina Milića  – katastarska općina Maćesi, koji su se žalili na nedavno donesena rješenja o oduzimanju imovine nad kojom su njihove porodice imale višestoljetno vlasništvo.

Riječ je o oduzimanju 584 dunuma šume i obradivog zemljišta  u vlasništvu Bošnjaka, koje je ekspresno uknjiženo  u entitetsko vlasništvo.

Tačnije, oduzeta šuma je uknjižena u vlasništvo Šuma RS, dok je zemljište uknjiženo kao vlasništvo Republike Srpske.

„Žalilo se nas oko 40 iz katastarske općine Maćesi i svi smo prošle sedmice dobili odbijenice. Nismo ništa drugo ni očekivali jer oni koji pod zaštitom sistema otimaju, ti lako ne vraćaju oteto .

Istovremeno, mi smo u ostavljenom roku podnijeli tužbe nadležnom sudu RS-a, premda, iskren da budem, ni tamo ne očekujemo pravdu, obzirom da su u pitanju sudovi koji su pod kontrolom režima koji nam je oteo imovinu.

No, vrijeme je pred nama i naša borba se nastavlja“, kaže za naš portal Alija Hasanović jedan od mještana koji je ostao bez nekoliko dunuma zemlje i šume.

Hasanović očekuje da će se problemom otimanja imovine Bošnjaka iz Milića baviti i Sud BiH i OHR, a ukoliko se to ne desi, pravda će se, kaže, tražiti na Sudu u Strazburu.

„Iako sudski spor nije završen, svima kojima je oteta zemlja i šuma, stavljena je zabrana njihovim raspolaganjem.

Kad bih sada ušao u svoju šumu da odsječem drvo za ogrijev, bio bih prijavljen kao kradljivac.

Sve je ovo ponižavajuće, ali i ja i moje komšije se nećemo lako predati sili politike“.

Varaju se oni koji misle, kaže naš sagovornik, da nakon što ne bude onih na čije adrese su stigla rješenja o oduzimanju imovine, da poslije njih neće imati ko nastaviti njihovu pravnu borbu.

„Oteto će tražiti naša djeca, naši unuci i praunuci, ako mi ne dočekamo pravdu“ poručuje Hasanović.

On ističe da je primjer Fate Orlović, koja se više od 20 godina borila za svoju imovinu, „škola iz koje se dosta naučilo“ i da njegova, kao i borba ostalih podrinjskih Bošnjaka, da im se vrati ono što je na silu oduzeto neće prestati.   

(RTV GD/politicika.ba)

Najnovije

spot_img