Rijaset IZ u BH: Zlo mora biti zaustavljeno

Preporučujemo

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini pozvala je nadležne organe bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska da se pitanju ugrožene sigurnosti bošnjačkih povratnika u tom entitetu posvete ozbiljno i da počinioce posljednjih upućenih prijetnji i uvreda procesuiraju i primjereno kazne.

– Bošnjački povratnici u istočnoj Bosni su izloženi permanentnim provokacijama i uznemiravanju, što se uz ramazan u pravilu pojačava. I ove godine smo, nažalost, svjedoci toga – ističu iz Ureda za odnose sa javnošću Rijaseta IZ u BiH.

Pred dolazak mjeseca posta, navode, koji kod muslimana uživa naročito poštovanje, Aladža džamija dobila je metak u svoju munaru, ovih dana Foča je ‘ukrašena’ ogromnim muralom presuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, a u četvrtak su u Grbavcima kod Zvornika profašistički likovi uznemiravali svoje komšije puštajući pjesmu ‘Srebrenice ti si nama mila, dabogda se triput ponovila’.

Budući da nikada ranije nisu sankcionirani, niti osuđeni od nadležnih entitetskih vlasti, u Rijasetu smatraju da su ti mračni elementi osokoljeni pričom o odcjepljenju koju im pričaju pojedini političari i odmah su se pojavili na sceni “bez srama, ali i bez bojazni da će ih neko pozvati na odgovornost”.

U saopćenju se nadležni organi entiteta RS pozivaju da se ovom pitanju posvete ozbiljno i da počinioce procesuiraju i primjereno kazne.

– Pozivamo predsjednicu Republike Srpske gospođu Cvijanović da posjeti povratnička mjesta u istočnoj Bosni, da se uvjeri u kakvim uvjetima ti ljudi žive, imaju li kakvih problema i da osudi izgrednike, da javno izjavi da je predsjednica svih građana u tom entitetu i da neće tolerirati uznemiravanje i napade ma s koje strane dolazili – javlja MINA.

Također pozivaju i sarajevske političare da se pozabave ovim pitanjem, ali i nadležno tužiteljstvo da pokrene istrage, jer zaključuje se „zlo mora biti zaustavljeno“.

Najnovije

spot_img