Reis Kavazović u posjeti Srebrenici i Memorijalnom centru Potočari

Preporučujemo

Reis-ul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović danas je posjetio Memorijalni centar Potočari, gdje ga je dočekao direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić i predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, a u pratnji s reisom je bio i muftija tuzlanski Vahid ef.Fazlović.

Oni su obišli mezarje u Potočarima, a zatim klanjali podne namaz u dijelu mezarja Memorijalnog centra određenog za molitvu.

Prije pode namaza, reis Kavazović je pojasnio u izjavi za medije da je u pitanju redovna posjeta i obilazak medžlisa na području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

– Cilj je da u ovo vrijeme obiđemo naše medžlise i susretnemo se sa našim imamima. Obišli smo Memorijalni centar Potočari i razgovarat ćemo sa rukovodiocima centra o stvarima koje su u njihovoj nadležnosti. Danas smo posjetili i šehidsko mezarje u Veljacima u Bratuncu. Mislim da je jako važno i činimo sve da naši džemati na području Republike Srpske funkcioniraju koliko je god moguće u jednom sigurnom ambijentu i miru – rekao je reis Kavazović.

Istakao je da je ramazan za vjernike posebno vrijeme te mole dragog Bog da isposte u zdravlju i sigurnosti.

-Nadamo se da ćemo sa Božijom pomoći nastaviti naš rad na ovom području kao što je bilo i do sada – kazao je reis. Kavazović.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici Damir ef. Peštalić kazao je da posjeta reisa Kavazovića mnogo znači i da se uvijek raduje njegovom dolasku s posebnim emocijama.

– Reis Kavazović je čovjek koji je dosta uradio za Srebrenicu i Podrinje i dok je obnašao funkciju muftije tuzlanskog i kao reis je nastavio da pomaže Bošnjacima koji žive u Podrinju. Njegovim dolaskom na čelo Islamske zajednice, mogu slobodno kazati da su imami stekli dostojanstvo i počeli živjeti ljepši život, a džemati su postali stabilniji, jer se Islamska zajednica strateški okrenula prema džematima i odredila fond koji se brine o svim džematima u manjem bh. entitetu i to je od velikog značaja – rekao je ef. Peštalić.

Nakon obavljenog podne namaza, reis Kavazović je odražo sastanak sa Upravom Memorijalnog centra, a zatim i sastanak sa imamima sa područja Srebrenice.

Inače, odlukom Rijaseta Islamske zajednice BiH u Memorijalnom centru od marta do septembra se klanja podne namaz i džuma, a u toku ramazana se klanja teravih namaz.

(RTV GLAS DRINE/FENA)

Najnovije

spot_img