Razdvojen postupak u predmetu Šemsudin Muminović i drugi

Preporučujemo

Državni sud je postupak koji se vodi protiv šestorice optuženih za navodni ratni zločin počinjen u periodu od oktobra 1992. do jula 1994. godine nad civilima i ratnim zarobljenicima na području Zvornika, razdvojio u odnosu na prvooptuženog Šemsudina Muminovića.

Krajem aprila u ovom predmetu održana je statusna konferencija na kojoj nije bio postignut dogovor o razdvajanju predmeta u odnosu na optuženog Muminovića.

Tada je rečeno kako je, prema novoj dokumentaciji, zdravstveno stanje Muminovića pogoršano, a kontrole su zakazane za tri do četiri mjeseca.

“Možemo čekati tri-četiri mjeseca pa da ponovo vještačimo, ali napominjem da je prošlo više od godinu dana”, kazala je sutkinja Vesna Jesenković na statusnoj konferenciji, tražeći od Tužilaštva i Odbrane da se izjasne o razdvajanju postupka.

Tužiteljica Zorica Đurđević je tada rekla da je najcjelishodnije da se sačekaju dodatna tri mjeseca kako bi se Tužilaštvo moglo izjasniti, dok je Mirna Avdibegović, braniteljica Muminovića, također zatražila da se sačekaju tri mjeseca, sa čim su bile saglasne i Odbrane ostalih optuženih.

Suđenje u ovom predmetu je i ranije bilo u zastoju zbog zdravstvenog stanja Muminovića, te je u nekoliko navrata bilo i odgađano, o čemu je izvještavao Detektor. Suđenje je počelo u januaru prošle godine.

Muminović, Mujo Muratović, Rasim Omerović, Fadil Mujić, Asim Alić i Ismet Memić optuženi su za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika počinjen na području Zvornika u periodu od oktobra 1992. do jula 1994. godine.

Muminović je optužen u svojstvu komandanta Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Zvornik, Muratović kao komandir Šetićke čete, Omerović u svojstvu komandira Vojne policije, Alić kao načelnik, a Mujić kao komandir Stanice javne bezbjednosti Sapna.

Prema zvaničnom rasporedu Suda BiH, nastavak suđenja zakazan je za 18. maj.

(RTV GD/Detektor)

Najnovije

spot_img