Ramiz Salkić reagovao na ponovno negiranje genocida od strane predsjednika entiteta RS

Preporučujemo

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je izjavio da je nedopustivno ponovno negiranje i relativiziranje presuđenog genocida nad Bošnjacima u „zaštićenoj zoni“ UN-a Srebrenica od strane Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta RS.

Podsjetio je da su sve relevantne međunarodne i domaće pravosudne institucije, u redovnoj proceduri dokazivanja, utvrdile da je počinjen genocid nad Bošnjacima u julu 1995. godine.

Salkić je naveo da je Međunarodni sud pravde u Hagu 26. februara 2007. godine donio presudu u predmetu Bosna i Hercegovina protiv Srbije i Crne Gore, kojom je utvrđen genocid, a u kojem su učestvovali vojska i policija RS-a.

-Sud Bosne i Hercegovine i Haški tribunal su za genocid i zločine počinjene u julu 1995. godine u Srebrenici osudili 39 osoba, na ukupno 637 godina zatvora i četiri doživotne kazne zatvora. Ratko Mladić, bivši komandant Vojske RS-a, krajem prošle godine je u Hagu osuđen na doživotnu robiju zbog genocida i drugih zločina, dok je Radovan Karadžić, prvi predsjednik RS-a, također zbog genocida, osuđen na 40 godina zatvora.

U Hagu je ranijih godina osuđeno 14 osoba. Tri su osobe osuđene na doživotne kazne – bivši pripadnici Glavnog štaba VRS-a Zdravko Tolimir i Ljubiša Beara, kao i nekadašnji oficir za bezbjednost Drinskog korpusa Vujadin Popović. Ostalih 11 osoba osuđeno je na ukupno 189 godina zatvora.

Zbog toga, umjesto što pokušava negirati i relativizirati počinjeni genocid, predsjednik bh. entiteta RS bi trebao prihvatiti neupitne historijske činjenice, konačno se suočiti s njima, i biti predvodnik srpskog naroda u činjenju katarze, kako je to svojevremeno i govorio. Katarza, prije svega predstavnika srpske politike, treba biti priznanje počinjenog genocida i iskreno distanciranje od počinilaca i zločinaca.

Katarza se treba desiti i u pogledu prihvatanja činjenice da su Bošnjaci i Hrvati konstitutivan narod u ovom entitetu, da se treba osigurati pravo na bosanski, ali i hrvatski jezik u obrazovnom procesu, te da institucije ovog entiteta budu otvorene za zapošljavanje Bošnjaka i Hrvata.

Dakle, katarza treba da se desi u glavama onih koji vode srpski narod i da shvate da ovaj dio Bosne i Hercegovine nije samo entitet Srba, nego i Bošnjaka, i Hrvata i svih drugih građana koji žive ovdje. U skladu s tim, vlast u ovom entitetu treba početi donositi zakone koji su u interesu svih građana, a ne samo građana srpske nacionalnosti, izjavio je potpredsjednik Salkić.

Najnovije

spot_img