Ramić u Trebinju: Ugovori za obnovu 17 stambenih jedinica povratnicima

Preporučujemo

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je boravio u Gradu Trebinje, gdje je u gradskoj upravi potpisao ugovore o dodjeli građevinskog materijala i ugovore o izgradnji stambenih jedinica po sistemu “ključ u ruke“ za 17 povratničkih porodica iz Trebinja i Nevesinja.

Pored ministra Ramića, ugovore su potpisali gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović i korisnici.

Ukupna vrijednost potpisanih ugovora iznosi preko 575 hiljada KM, a sredstva je osiguralo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u budžetu Ministarstva za 2020. godinu i kreditnim sredstvima putem Saudijskog fonda za razvoj.

-Ukoliko od jedinica lokalne samouprave imate partnersku saradnju i podršku, onda se zajedno uradi dosta više. Današnje prisustvo gradonačelnika Trebinja i načelnika Nevesinja šalje pozitivnu poruku i najavljuje da ćemo u narednom periodu više zajedno raditi na povratku i njegovoj održivosti na području ove dvije lokalne zajednice – poručio je ministar Ramić.

Također je dodao da su povratnici s područja Trebinja i Nevesinja uključeni i u druge programe Ministarstva, projekte infrastrukture, održivog povratka te humanitarne programe, ali i programe koji su namijenjeni mladima.

Među današnjim potpisnicima ugovora je i porodica Ćorić iz Nevesinja, koja nije krila radost radi donacije.

-Otac je invalid i vezan je za krevet, šehidska smo porodica i dočekali smo obnovu svoje kuće. Svi smo obradovani činjenicom da ćemo u svom rodnom mjestu imati ponovo izgrađenu porodičnu kuću koja će nas trajno vezati za mjesto gdje smo i započeli svoj život – istakao je Mehmed Ćorić.

Inače, korisnici danas uručene pomoći su odabrani putem javnog poziva Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica iz dvogodišnjeg programa i na prijedlog lokalnih zajednica, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Najnovije

spot_img