Ramić i Muhamedbegović potpisali sporazum o udruživanju sredstava za podršku povratnicima

Preporučujemo

Federalni inistar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK Mirsad Muhamedbegović potpisali su danas u Tuzli sporazum o udruživanju novčanih sredstava za podršku povratku i povratnicima. 

– Ranije smo razgovarali sa premijerom TK Irfanom Halilagićem i Vlada TK je izdvojila značajna sredstva za povratak. Vlada TK sistemski i kontinuirano svih ovih godina podržava povratak i povratnike, a u Tuzlanskom kantonu je na najbolji način riješeno pitanje zdravstvene zaštite. I u ostalim segmentima svakodnevnog života postoji podrška povratnicima. Ovo je jedan u nizu sporazuma koji imamo sa kantonima i raduje me činjenica da još uvijek postoji interes za povratak. Povratak nije završen i kroz različite projekte želimo stvoriti ambijent za investicije ljudi koji su otišli iz BiH, a koji imaju interes da u mjestima povratka pokreću biznis – kazao je Edin Ramić, federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice. 

U ekspozeu premijera TK  Irfana Halilagića bitna stavka je bila pomoć i podrška povratničkoj populaciji. 

– Uvećali smo iznos za podršku povratniku za duplo. Znamo da ni tako uvećana sredstva nisu dostatna za podršku povratku i stoga smo udružili snage s federalnim ministaarstvom kako bi realizovali veoma važne infrastrukturne projekte – kazao je Irfan Halilagić. 

Resroni kantonalni ministar Mirsad Muhamedbegović istakao je kako sporazum definiše sredstva u iznosu od 550.000 KM. 

– Riječ je o šest infrastrukturnih projekata na području bh.entiteta RS i Tuzlanskog kantona. Vlada TK je obezbijedila 165.000 KM, a resorno federalno ministarstvo 355.000 KM – kazao je ministar Muhamedbegović.

(RTV GD/FENA)

FOTO: RTVTK

Najnovije

spot_img