Ramić i Koč: Podrška Turske povratnicima neprocjenjiva

Preporučujemo

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić ugostio je jučer ambasadora Republike Turske u Bosni i Hercegovini Halduna Koča.

Ministar Ramić i ambasador Koč razgovarali su o dosadašnjoj saradnji institucija Bosne i Hercegovine i Republike Turske na jačanju privrednih i drugih veza između dvije prijateljske države. Razgovarano je i o posjeti ministra Ramića Ankari, gdje će se 14. februara susresti sa ministrom prehrane, poljoprivrede i stočarstva Republike Turske Ahmetom Ešrefom Fakibabom.

– Sa Ambasadom Republike Turske u BiH imamo odnose koji predstavljaju pravi primjer prijateljske i djelotvorne saradnje. Kruna te saradnje su kvote za izvoz mesa na tursko tržište, koje su omogućile poseban status proizvođačima iz povratničkih sredina. Nakon što nas je ministar Fakibaba posjetio u augustu prošle godine, sada je red na našu posjetu Ankari, gdje ćemo razgovarati o daljem razvoju saradnje. Unatoč pokušajima i željama nekih, ova praksa funkcioniše, na obostranu korist i BiH i Turske. Uloga i plemeniti interes Turske u pomaganju povratnika i jačanju povratničkih sredina je neprocjenjiva – kazao je Ramić.

Također je naglasio da će jedan od glavnih prijedloga, koje će iznijeti u Ankari na sastanku, biti formiranje uzgojno-selektivnih centara za uzgoj stoke u većim povratničkim centrima.

– Kroz izradu master plana najozbiljnije će se pristupiti ovom važnom projektu, kroz koji će se saradnja dodatno poboljšati, između ostalog i kroz smanjenje monopola u izvozu, a sve kako bi u konačnici najveću korist imali povratnici. Također, naš prijedlog je i da se omogući uslužni tov povratnicima, jer nemaju svi potreban početni stočni fond, a imaju radnu snagu i volju da učestvuju u projektu – kazao je Ramić.

Ambasador Koč je istakao da su u posljednje vrijeme između Turske i BiH “intenzivirane mnoge aktivnosti, između ostalog i ubrzana izgradnja saobraćajne veze Sarajevo – Beograd, a konačni cilj je da trgovinska razmjena između dvije zemlje iznosi uskoro milijardu dolara godišnje”.

– Pored pune političke podrške vladavini demokratije i državnog suvereniteta BiH, te saradnje u oblasti kulturne razmjene, od ogromnog značaja je privredna i trgovinska saradnja. Izvoz bh. mesa na tursko tržište i na današnjem sastanku je potvrđen kao primjer pozitivne prakse, koja se može još i dodatno razvijati, za što su opredijeljene institucije obje države – kazao je ambasador Koč, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Najnovije

spot_img