Ramazanski top u Kobilićima označava kraj posta

Preporučujemo

Ramazan u Kobilićima nije kao u drugim dzematima. Kobilići kraj posta na kraju dana oglašavaju ramazanskim topom.

Nekoliko mladih iz Kobilića došli su na ideju da 2017.godine naprave top koji će oglašavati kraj posta. To su napravili po izorku na druge ramazanske topove čije su skice gledali i tako pravili svoj top.

Prve godine ramazanski top je bio prava atrakcija te su se pred iftar kod mjesne džamije u Kobilićima skupljali i mali i veliki te dočekivali prekid posta uz glasan pucanj topa.


Danas nakon 6 godina od kako u Kobilićima top označava prekid posta sve je manje mladih koji bi bili pored topa i otimali se ko će biti topdžija. Hvala Allahu svake godine iz topa označavamo prekod posta, a zadnje tri godine prekid posta pucnjem i ramazanskog topa označava Seida Smajlović, koja kaže da sve dok bude bila u zdravlju neće dozvoliti da se uz ramazan u Kobilićima ne čuje top.

Punjenja za top bude obezbjeđeno pred sami ramazan zbog bezbjedonosnih razloga , a Seida nema straha jer je već danas nakon tri godine rukovanja topom veoma iskusna da neće doći do povreda kako same nje tako i drugih osoba.

Nekoliko mladih iz kobilića su zaiteresovani da u narednim ramazani a kupe bolji top poput onog u Tuzli ili Sarajevu i da se pucanj topa iz Kobilića čuje na cjeloukupnoj teritoriji općine Sapna.

Najnovije

spot_img