Rajko Karlica nije pronađen na adresi nakon presude kojom je osuđen na 15 godina zatvora

Preporučujemo

Nakon što je Sud BiH tokom izricanja prvostepene presude odredio pritvor desetorici optuženih za zločine u Bosanskom Novom, Rajko Karlica, koji je osuđen na 15 godina zatvora, nije pronađen na adresi i trenutno se poduzimaju radnje s ciljem njegovog hapšenja, saznaje Detektor.

Iz Suda BiH za Detektor je odgovoreno da su optuženi koji su proglašeni krivima, izuzev Rajka Karlice, već uhapšeni, jer on nije bio na adresi, nego u drugom gradu.

Sprovedeni u pritvorske jedinice

– Sud trenutno poduzima radnje s ciljem njegovog lišenja slobode – rečeno je iz Suda.

Kako su naveli, četvorica optuženih koji su prisustvovali objavi presude su odmah sprovedeni u pritvorske jedinice.

Prvostepenom presudom Sud BiH je Ranka Balabana, Ratka Goronju, Nikolu Reljića, Mirka Odžića, Ranka i Dragana Baltića osudio su na po 18 godina, Rajka Karlicu, Milenka Brčina te Milenka Babića na po 15, dok je Miroslav Kapetanović osuđen na devet godina zatvora za zločine počinjene na području Bosanskog Novog.

Osim Karlice, izricanju presude nisu prisustvovali optuženi Balaban, Goronja, Reljić, Brčin i Kapetanović.

Vijeće je utvrdilo da su svi optuženi 22. juna 1992. godine, nakon sahrane ubijenog srpskog vojnika, kao naoružana grupa koju je činilo više od 20 vojnika, krenuli u sela Aliće i Ekiće. Tu su, kako je zaključeno, natjerali civilno bošnjačko stanovništvo da izađe iz kuća, pod prijetnjama da će ih ubiti ako to ne urade; pucajući i galameći na njih, poveli ih prema pravoslavnom groblju, gdje su muškarce tukli kundacima, šakama i nogama, dok su žene i djeca to posmatrali.

Tjerali ih da iskopaju grobnicu

– Potom odvajaju oko 90 muškaraca i odvode ih na muslimansko groblje, gdje ih tjeraju da iskopaju grobnicu i stanu oko nje, nakon čega su naoružani vojnici dobili naredbu da stanu u streljački vod i započnu pucnjavu – navela je predsjedavajuća Vijeća Lejla Konjić-Dragović, iznoseći prvostepenu presudu.

Tom prilikom ubijena su 24 muškarca, a njihova tijela su pronađena na različitim lokacijama, s obzirom na to da je grobnica prekopavana, a tijela prebacivana u rijeku. Posmrtni ostaci svih ubijenih još nisu nađeni.

Po izricanju presude, na koju je dozvoljena žalba, predsjedavajuća Konjić-Dragović saopćila je da se optuženima ukidaju dosadašnje mjere zabrane, a Vijeće je optuženima odredilo kaznu pritvora koja može trajati najduže devet mjeseci.

Najnovije

spot_img