Radić Pero i ostali: Uloženi zapisnici o saslušanju svjedokinja

Preporučujemo

Na suđenju za zločine na području Zvornika, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je zapisnike o saslušanju četiri svjedokinje za koje se vještačenjem utvrdilo da, zbog zdravstvenih razloga, nisu sposobne dati iskaz u sudnici.

Tužiteljica Zorica Đurđević je, bez čitanja, uložila zapisnike o saslušanju Fatime Muratović, Zinete Mustafić, Time Hodžić i Fatime Islamović, nakon što su Odbrane tražile da se zbog efikasnosti i ekonomičnosti postupka izjave ne čitaju u cijelosti, jer bi to oduzelo nekoliko sati.

Na ranijem ročištu vještakinja Radojka Golijan je na osnovu medicinske dokumentacije zaključila da svjedokinje nisu sposobne za dolazak u sud. Osim njih, vještačanje je vršeno i nad dokumentacijom Hatidže Islamović, koja je u međuvremenu preminula.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Minka Kreho je tužiteljici rekla da, uz zapisnik o saslušanju ove svjedokinje, uloži i izvod iz matične knjige umrlih, kada isti dobije.

Odbrane su prije ulaganja zapisnika o saslušanju iznijele prigovore na vještačenje pet svjedokinja, navodeći da nisu ispunjene sve procesne pretpostavke i uslovi jer vještakinja nije obavila razgovor sa svjedokinjama i nije utvrdila da nisu sposobne doći.

“Sposobnost se ogleda u potencijalnom pogoršanju svjedoka, vještak nije rekao da trenutno nisu zdravstveno sposobne, nego da bi se moglo izazvati uznemirenost i pogoršanje”, kazao je Aleksandar Čokeša, branilac Pere Radića.

Za ubistva najmanje 48 osoba i progon stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz Jusića u maju 1992. su optuženi Pero Radić, Božo Vidović, Branko Studen i Vlado Ristanović

Suđenje će se nastaviti 27. februara.

(RTV GD/Detektor)

Najnovije

spot_img