PRVI U BiH: Počeo proces akreditacije Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla

Preporučujemo

Vanjski ocjenjivači Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH (AKAZ) počeli su u ponedjeljak vanjsku ocjenu za akreditaciju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla koji je prvi u BiH ušao u ovaj zahtjevan proces uvođenja sistema kvaliteta. Prvi pregled na pet klinika UKC Tuzla obavlja šest ocjenjivača AKAZ-a, a u narednom periodu biće obavljen pregled 21 klinike.

“Čast mi je i zadovoljstvo da vas mogu dočekati i pozdraviti ispred 2500 uposlenika ovog Centra koji svi skupa rade na tome da našim pacijentima pružimo sigurnu I kvalitetnu uslugu. Naš cilj je da budemo regionalni lider u pružanju zdravstvenih usluga građanima, a proces akreditacije je nešto što nas u tom cilju nadopunjuje. Pratimo moderne evropske tokove, ali naša ideja vodilja nije da se takmičimo sa drugima i da gledamo šta drugi rade, već da se takmičimo sami sa sobom i da pobijedimo sebe, te da pružamo što bolje zdravstvene usluge za naše pacijente zbog kojih sve ovo radimo”, kazao je na uvodnom sastanku sa ocjenjivačima i predstavnicima AKAZ-a doc. dr Nešad Hotić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla koji je u kratkoj prezentaciji predstavio osnovne podatke o radu Centra.

“Zadovoljstvo mi je biti danas ovdje, jer smo proteklih 15 godina zajedno radili, učili i napredovali. Ova zdravstvena ustanova je bila i nadam se da će i budućnosti nastaviti da bude uzor ostalima. Među prvima ste uspješno prošli kroz akreditaciju porodilišta za “Bolnica-Prijatelj beba” i DPST savjetovališta i ovim zatvarate jedno i otvarate novo poglavlje”, kazao je doc.dr. Ahmed Novo, director AKAZ-a.

Vođa tima ocjenjivača Enes Šačić također je iskazao zadovoljstvo što s ostatkom tima ima priliku učestvovati u jednom velikom i značajnom poduhvatu kakav je vanjska ocjena u svrhu akreditiranja čitavog kliničkog centra.

“Cilj svih zdravstvenih radnika je da pruže najsigurniju i najkvalitetniju zdravstvenu uslugu, i sam ulazak u ovaj zahtjevan proces je velika stvar, i čestitam vam što ste prvi klinički centar koji je prvi u FBiH ušao u ovaj proces”, kazao je Enes Šečić ispred tima koji čine Roberta Perković, Enis Hasanović, Anel Okić, Almir Kovačević i Malik Vodopić.

Uvodnom sastanku uz direktora dr. Nešada Hotića prisustvovali su i Maida Nuhić, načelnica Sektora za poslove organizacije i poboljšanja kvaliteta, načelnik Sektora za informacione tehnologije Nihad Mešanović, načelnik Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju Mustafa Tabaković, pomoćnik direktora za sestrinstvo Mirza Jahić, pomoćnica direktora za medicinske poslove Fahrija Skokić, šefica Klinike za ginekologiju i akušerstvo Dženita Ljuca, načelnik Klinike za zarazne bolesti Sead Ahmetagić, načelnik Centra palijativne njege Samir Husić i načelnik Klinike za plućne bolesti Suvad Dedić.

Najnovije

spot_img