Provokacije u Srebrenici, reagirala policija: Uklonjeni plakati s likom Petera Handkea

Preporučujemo

Komunalna policija Srebrenice uklonila je danas plakate s likom osporavanog nobelovca koji negira genocid u Srebrenici Petera Handkea iz centra grada.

Plakati su uklonjeni dva sata nakon što ih je Udruženje građana Istočna alternativa postavilo u centru Srebrenice, kao dio kampanje za promjenu naziva glavne ulice Maršala Tita u ulicu Petera Handkea.

Za Radio Slobodna Evrope je potvrđeno da su uklonjeni jer su bili na mjestima na kojima nije dopušteno postavljanje plakata.

Ranije je predsjednik Istočne alternative Vojin Pavlović za RSE kazao da je odštampano hiljadu plakata koji će biti polijepljeni po gradu.

Inicijativu da se glavna ulica Maršala Tita u Srebrenici preimenuje u ulicu Petera Handkea, koji negira genocid u Srebrenici, Istočna alternativa, udruženje registrirano u Bratuncu kod Srebrenice, uputila je Skupštini Općine Srebrenica koja je u ponedjeljak, 24. maja, odgodila stavljanje inicijative na dnevni red.

– Mi ovo lijepimo pred ponedeljak, pred skupštinsko zasjedanje želimo da skrenemo pažnju odbornicima da našu tačku uvrste u dnevni red, odnosno naš zahtjev koji bi glasio da je od današnjeg dana Petar Handke zvanično dobio ulicu u Srebrenici na prijedlog Udruženja Istočna alternativa – kazao je za Radio Slobodna Evropa Pavlović.

S druge strane, građani Srebrenice smatraju da inicijativa za cilj ima “stvaranje problema među građanima”.

– To udruženje (Istočna alternativa) nije čak registrovano na području Općine Srebrenica. Nema nikakva, prava, obaveze, ni osnov da ovdje predlaže, ni bilo šta da radi. Mislim da njihovo djelovanje apsolutno ne treba zavređivati pažnju, ali svakako nadležni organi se trebaju baviti tim da takva udruženja, sa bilo koje strane da dolaze, takve ljude koji ne čine dobro ovom gradu, mogu da stave da budu persona non grata, kao lica, ili kao udruženja – kazao je za RSE Zekerijah Hadžić iz Srebrenice.

Mladen Grujičić, načlenikSrebrenica, za RSE kaže da će se inicijativa uzeti u obzir, ali da “imamo sad i tuk na utuk nekih drugih inicijativa koje su vjerovatno neprihvatljive kao i ova, tako da vjerovatno od tog neće biti ništa”.

– Ne odlučujem ja, odlučuje Skupština – kazao je Grujičić.

– Ja kao načelnik ću reći svoj stav kada budemo o tome razgovarali, a onda se treba postaviti pitanje tim udruženjima koja postavljaju te inicijative da li su oni dobronamjerni, šta oni žele da postignu tim, zašto to rade uvijek pred osjetljive datume, kada žele da uzdrmaju situaciju – naglasio je načelnike Srebrenice.

Grujičić je kazao i da bi Istočna alternativa ovakve zahtjeve trebala pokretati “u svojoj općini”.

Fadila Efendić iz Srebrenice kaže da je inicijativa “najveći bezobrazluk”.

– Zar negator genocida, zar takva luda osoba!? On za mene liči na jednu običnu budalu, nečovjeka. Čovjek koji veliča laži, koji veliča neistinu. Ako već hoće nobelovca, što ne stave Mešu Selimovića – komentirala je Efendić inicijativu, dodavši da je riječ o provokaciji žrtvama u Srebrenici.

(RTV GD/Faktor)

Najnovije

spot_img