Protest roditelja djece koja pohađaju školu u Potočarima: Nema grijanja, učionice pune vlage, loši mokri čvorovi…

Preporučujemo

Djeca u područnoj školi u Potočarima, njih 140, nastavu pohađa online putem. Razlog tome je što u školi već duži period ne funkcioniše grijanje, jer kotlovi za grijanje ne rade.

Problem grijanja bio je uzrok da se danas roditelji djece iz ove škole okupe u Potočarima, pokraj Srebrenice, na mirnom protestu izraze nezadovoljstvo i traže rješavanje problema u ovoj školi. Adisa Omerović čije dvoje djece pohađa nastavu u ovoj školi kaže da je grijanje samo jedan od problema sa kojima se djeca i roditelji susreću.

– Prošle smo godine ukazivali na probleme. Tražili smo sastanak sa direktorom. Problem je sa učionicama koje su pune vlage, ima problem sa osvjetljenjem, ima problem sa mokrim čvorovima koji su u jako lošem stanju. Problem je i grijanje i to traje već godinu. Nije taj problem sedam dana prije raspusta kako se navodi u medijima. Ubacivali su neke grijalice, ali djeci je bilo hladno – istakla je Omerović koja se nada da će se problem djece u Potočarima početi rješavati:

“Obećanja slušamo godinama. To su priče za malu djecu. Tražimo samo odgovor na naš problem”.

Zijada Efendić majka je dvoje djece koja pohađaju nastavu u područnoj školi u Potočarima.

– Okupili smo se da ukažemo na problem grijanja u školi koji traje već duži period. Dvije su peći bile, jedna je radila u manjem kapacitetu, jedna nije. Na kraju su obje otkazale. Prvo su imali propust zbog korone, sad zbog ovog. Zaostaju djeca u nastavi. Trebale bi se još neke stvari uraditi. Djeca nemaju sportsku salu, nego fizičko imaju vani – pričala je Efendić.

Amela Hadžić, pomoćnica direktora Prve osnovne škole Srebrenica, kaže da je rješavanje problema sa grijanjem u toku. Problem je nastao u procesu javnih nabavki, jer se kotlovi za grijanje moraju nabaviti putem tendera iako je nadležno ministarstvo odobrilo novac.

– Problem je nezadovoljstvo roditelja sa trenutnom situacijom koja nam se pojavila prošle školske godine. Peći za centralno grijanje su nam stale, u procesu smo javnih nabavki koju roditelji nisu razumjeli. Sve se to odužilo, ali privodimo to kraju. Tu su i drugi problem kao što je fiskulturna sala koju su roditelji spominjali, a koja košta mnogo novca. Kao i neki drugi problemi, i nadamo se da smo našli određena rješenja – rekla je Hadžić koja kaže da je rukovodstvo škole pronašlo privremeno rješenje, a da će djeca na nastavu u učionice krenuti u ponedjeljak, 8. februara.

– Našli smo neko rješenje. U učionice ćemo unijeti peći na drva i tako grijati do završetka procesa – naglasila je Hadžić.

Načelnik općine Srebrenica Mladen Grujičić se obratio roditeljima koji su se okupili i rekao da razumije njihove zahtjeve.

– Upoznao sam se jučer sa ovim problemom, da će doći do okupljanja… I došao sam da pružim podršku u svakom smislu. Imamo i mi grdnih problema, sve nam je blokirano i ne možemo finansijski da pomognemo sad. Općina Srebrenica je uz vas i tako ćemo i nastaviti – rekao je Grujičić i dodao:

“Neću ništa obećati niti govorim da ćemo nešto spektakularno pomoći školi jer ne znamo kako će se završiti ovaj ciklus oko izbora. Kada se to završi onda ćemo ponovo razgovarati sa rukovodstvom škole o problemima”.

(RTV GLAS DRINE/AGENCIJA ANADOLIJA)

Najnovije

spot_img