Protest opozicije u Beogradu: Policija razbila demonstracije građana

Preporučujemo

Pripadnici policije sinoć su razbili demonstracije građana ispred Skupštine grada Beograda, javlja Anadolu.

Veliki broj policajaca u oklopnim odjelima i Žandarmerije iz pravca Narodne skupštine došao je do Skupštine grada gdje je opozicija organizirala protest.

Pripadnici Policijske brigade izašli su također iz Skupštine grada i formirali špalir, nakon čega su razbijene demonstracije.

Okupljeni građani su pobjegli od policije i ispred Skupštine grada su ostale samo novinarske ekipe. Žandarmerija je udaljila građane koji nemaju novinarske akreditacije.

U Beogradu je u nedjelju održan sedmi masovni protest koalicije “Srbija protiv nasilja” ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK), a opozicija je u jednom momentu pokušala da uđe u zgradu Skupštine grada.

Unutra je bila policija u opremi za razbijanje demonstracija, a vrata skupštine su razvaljena. Policija iz zgrade skupštine prskala je demonstrante velikom količinom suzavca.

Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je sve učesnike protesta i organizatore skupa ispred liste “Srbija protiv nasilja” da poštuju zakone Republike Srbije, ne narušavaju javni red i mir i da se uzdrže od nasilnih pokušaja ulaska u zgradu Skupštine grada Beograda.

Većina građana na protestu stajala je mirno, dok je nekolicina pokušavala da uđe u Skupštinu. Gađali su zgradu kamenicama i motkama, a policija je bila na ulazu i prozorima.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti povodom protesta opozicije poručio je da je država dovoljno jaka da odbrani Srbiju, a da će izgrednici biće uhapšeni.

Lideri koalicije, kojima su se pridružili i drugi predstavnici opozicije, pozvali su jučer građane na današnji, kako su najavili, najmasovniji skup, zahtijevajući poništavanje izbora na svim nivoima i raspisivanje novih.

Građani su se u masovnom broju okupljali proteklih dana ispred RIK-a, a studenti su najavili radikalizaciju protesta, odnosno blokadu Beograda na više lokacija, koja će početi sutra u 12, a trajaće do 18 sati.

Zbog brojnih neregularnosti tokom proteklih izbora, u štrajk glađu prije sedam dana stupila je potpredsjednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić, potom su joj se pridružile poslanice Jelena Milošević i Danijela Grujić, a zatim lider Pokreta za preokret (PZP) Janko Veselinović i Željko Veselinović, predsjednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga”.

(RTV GD/RTV TK)

Najnovije

spot_img