Prošlo je 16 godina od smrti makedonskog slavuja: Toše Proeski je imao samo 26 godina kada je poginuo

Preporučujemo

Na današnji dan prije 16 godina tragično je nastradao makedonski pjevač Toše Proeski, kada je imao samo 26 godina. Bio je omiljeni pjevač u regiji, poznat po glasu slavuja, humanitarnosti, dobroti, a voljeli su ga i kolege i publika.

Tog 16. oktobra 2007. godine na autocesti Zagreb-Lipovac nedaleko od Nove Gradiške oko 6 sati i 20 minuta Tošetov vozač Georgij Georgijevski izgubio je kontrolu nad vozilom i udario u prikolicu tegljača. Toše je poginuo na licu mjesta. S njima u automobilu bila je i Tošina menadžerica Ljiljana Petrović. Pretpostavlja se da je vozač zaspao jer se zabio velikom brzinom u kamion, više od 180 kilometara na sat. Vozač je zadobio potres mozga i posjekotine na licu, a menadžerica je bila u stanju teškog šoka.

Tog jutra prije 16 godina šok i nevjerica širio se regijom u kojoj je Toše bio omiljeni pjevač s uspješnom karijerom, a daljnji uspjeh mu se predviđao. Toše je bio jako cijenjen, a posebno u rodnoj Makedoniji. Makedonska televizija prekinula je emitiranje i objavila vijest o njegovoj smrti, a premijer i predsjednik su dali izvanrednu izjavu i zapalili mu svijeće na trgu.

Osim što su mnogi voljeli i danas vole njegovu muziku, privlačio je ljude skromnošću i svojim karakterom.

“Ve sakam site”, govorio je Toše publici, ali ljubav je bila uzajamna.

“Ne brinem se previše oko nagrada, jer je reakcija publike toliko pozitivna da mi nagrade stvarno nisu važne. Pjesme i publika – to je bitno, nagrade ko šiša”, kazao je Toše o reakcijama publike.

Toše je od djetinjstva volio muziku, pa ga je put odveo na studij pjevanja gdje je bio među najboljim studentima, a do diplome su mu nedostajala samo dva ispita kada se dogodia tragična smrt. Njegova publika u regiji postajala je sve brojnija. S Tonijem Cetinskim ima hit „Lagala nas mala” iz 2004. godine s kojim je došao na hrvatsko tržište, a popularnost mu je dodatno rasla izdavanjem albuma na hrvatskom jeziku „Dan za nas”. Sarađivao je s muzičarima u regiji, a njihovi dueti bili su hitovi – Anotnija Šola, Esma Redžepova i Goca Tržan. Njegov hit „Srce nije kamen” bio je uvodni intro tadašnje hrvatske serije „Zabranjena ljubav”, a tekst za pjesmu napisala je Anotnija Šola. Tošini hitovi kao što su „Čija si”, „Ledena”, „Ko ti to grize obraze”, „Soba za tugu”, „Igra bez granica” i danas se slušaju u regiji.

Toše je imao blizak odnos sa svojim roditeljima. Otac Nikola sinovu je slavu nazivao nečim najljepšim što mu se dogodilo u životu i govorio da je Toše „Božje dijete”. Jednom je čak otkrio za medije da je Toše kao mali htio biti doktor, ali kasnije je muzika ušla u njegov život. Na svakom koncertu bi javno pozdravio svoju mamu, tatu i prijatelje.

Njegovom smrću jako potresena bila je i njegova djevojka bivša rukometašica Andrijana Budimir s kojom je ušao u vezu 2001. godine. Jednom su prekinuli, ali su se pomirili i živjeli zajedno. Tošina menadžerica tvrdila je kako Toše i Andrijana nisu bili zajedno, stoga je Andrijana se našla na meti brojnih osuda.

“Nikada nisam razumjela njezino posesivno ponašanje. Na promociji njegovog albuma uvjeravala ga je da sam dolaskom sve upropastila. Jednom sam ga nazvala i ona se javila. Zatražila sam je da mu proslijedi telefon, ali ona je odgovorila da nas dvoje ne možemo biti zajedno”, kazala je Andrijana jednom. Tužila je Ljiljanu zbog njezinih tvrdnji i dobila spor na sudu jer se pozvala na dokaz 200 SMS poruka koje je izmijenila s Tošetom dok je bio živ.

“Nekada mi je Toše nosio bijele ruže, moje omiljeno cvijeće. Sada ih ja nosim njemu na grob. Doktor mi je zabranio da idem u Kruševo jer svaki put nakon što odem na Tošin grob, završim u bolnici”, ispričala je nakon tragedije, a navodno je Toše planirao i zaprositi.

Andrijana više nije rukometašica, već je otvorila kozmetički salon. Udana je za Johana iz Skopja i imaju sina Maksima.

U posljednjem intervju koji je dao za makedonske medije govorio je o prirodi posla pjevača.

“Želio bih se malo trgnuti od svega, ali ne mogu. Mašinerija me je stavila, kako to kažu, u ‘bubanj‘ i gotovo. Nema povratka. Tražim povratak od svakodnevnih intervjua, od šminkanja, od skidanja šminke, pakovanja. Svega mi je ‘do ovdje‘. Smeta mi sve. Želim, a ne mogu otići na večeru ili trgovinu.”

Kako prenosi Jutarnji, mnogi su već tada komentirali da im izgleda umorno, a neki su pisali nakon smrti da je slutio tragediju.

Ovih dana se mnogi prisjećaju života ovog tragično preminulog muzičara, a svakog dana publika u regiji prisjeća ga se aktivnim slušanjem njegove muzike.

(RTV GD/N1)

Najnovije

spot_img