Projekat učenika III C odjeljenja Srednje medicinske škole u Tuzli “Vještačka inteligencija u zdravstvu i obrazovanju TK“

Preporučujemo

Umjetna inteligencija u zdravstvu TK predstavljala bi značajan napredak medicinske zaštite i inovacija, nažalost u TK nedostatak iste predstavlja ozbiljan problem za vremena koja dolaze i za vrijeme u kojem se nalazimo.

Nedostatak umjetne inteligencije u zdravstvu TK predstavlja ozbiljan problem koji može uticati na efikasnost i kvalitetu zdravstva.

Jedan od glavnih razloga za nedostatak umjetne inteligencije u zdravstvu jeste i zastarjeli obrazovni sistem tj. Nedovoljna edukacija zdravstvenih radnika o prednostima koje ona pruža. U proteklih 7 mjeseci smo pokušali prodrijeti u srž problema te smo došli do potencijalnih rješenja istog.

Prva mjera javne politike koju predlažemo je uvođenje  nove nastavne jedinice Informacione tehnologije u medicinskom sektoru u predmet informatike u  srednje medicinske škole koji bi obuhvatao upotrebu Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS). IZIS obuhvata elektronske knjižice, uputnice, nalaze i sličnu dokumentaciju i koristi se širom BiH.

Prema našoj ideji, ovaj predmet bi naučio mlade medicinare kako rukovati ovim sistemom.

Naš drugi prijedlog jeste implementacija „speech to text“ tehnologije, odnosno tehnologije za transkripciju, sa pažnjom na razvoj modela za bosanski jezik i medicinsku terminologiju u zdravstvu, a istovremeno unapređenje školskih programa kroz integraciju medicinske dokumentacije i tehnologije za transkripciju, upravljanje istom te korištenje aplikacija iz informatizacije zdravstva u okviru nastavnog predmeta Praksa (Zdravstvena njega). Naš projekat podržavaju Ministarstvo obrazovanja i nauke TK, Ministarstvo zdravstva TK, Pedagoški zavod kao i mnogi druge zdravstvene organizacije, preduzeća, nevladine organizacije i javno stanovništvo.

Obzirom da se tehnologija razvija iz dana u dan, mi kao budući zdravstveni radnici moramo ići u korak s vremenom. Digitalizacija je već prisutna u našem zdravstvu što možemo vidjeti kroz primjer elektronskih knjižica i vjerujemo da će poboljšati i olakšati rad medicinskih radnika u budućnosti.

Najnovije

spot_img