Preminuo istaknuti bh. književnik Hadžem Hajdarević

Preporučujemo

Istaknuti bosanskohercegovački književnik Hadžem Hajdarević je preminuo u 68. godini.

Završio je Gazi Husrevbegovu medresu u Sarajevu te studij jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu, također u Sarajevu. Objavio je 12 knjiga poezije. Knjige odabranih Hajdarevićevih stihova izišle su na bugarskom, francuskom, engleskom, slovenskom, poljskom i njemačkom jeziku. Prevođen je i na arapski, flamanski, mađarski, makedonski, danski, ruski, italijanski, turski, ukrajinski i druge jezike…

Dobitnik je više književnih nagrada: Nagrada Trebinjskih večeri poezije (1981.), Nagrada Skender Kulenović (1996.), Planjaxova nagrada za najbolju knjigu pjesama (2005.), nekoliko bh. i regionalnih nagrada za najbolju kratku priču i dr. Zastupljen je u svim novijim antologijama bosanskohercegovačke i bošnjačke poezije i kratke priče.

Jedan je od autora Rječnika bosanskog jezika, koautor Pravopisnog priručnika bosanskog/hrvatskog/srpskog jezika sa osnovama gramatike , itd. Upjevao je bosanski jezik neke od značajnijih bošnjačkih pjesnika koji su pisali na orijentalnim jezicima, poput Divana Fadil-paše Šerifovića. Na bosanski je upjevao i Ilahinamu perzijskog klasika Feriduddina Muhammeda Attara (XII. i XIII. st.), te Kaside-i-burdu egipatskog pjesnika Ebu Abdullaha Šerefuddina el-Busirija iz XII. stoljeća. Autor je ili koautor više čitanki za osnovne i srednje škole u Bosni i Hercegovini.

Najnovije

spot_img