Povećan interes turista iz Francuske za TK

Preporučujemo

Neiskorišteni turistički potencijal Tuzlanskog kantona te mogućnosti otvaranja avionske linije ka Francuskoj imali su prioritet u razgovoru ministra trgovine, turizma i saobraćaja Hamze Bešića sa ambasadoricom Francuske Nj.E. Christine Toudic (Kristin Tudik).

Prezentujući pojedinosti o turističkim i saobraćajnim aspektima TK ministar Bešić izrazio je želju Vlade TK da buduća saradnja sa Francuskom postane što djelotvornija.

Ukazavši na značaj turizma kao privredne grane, ambasadorica Toudic je naglasila da su zemlje Balkana prepoznate kao sigurne kod turista iz Francuske te da raste zanimanje zbog prirodnih ljepota, gastronomske ponude ali i cijena. Promjenom postojećeg narativa o Bosni i Hercegovini i poboljšanjem prezentacije znatno bi se povećao interes turista, kazala je abasadorica Toudic, te obećala da će se lično angažovati na izradi kvalitetnog turističkog vodiča o BiH na francuskom tržištu.

Ministar Bešić zahvalio je na pozivu za predstojeći sastanak o javno- privatnom pratnerstvu u organizaciji Ambasade Francuske u BiH te kazao da će se založiti da Međunarodni aerodrom u Tuzli sa niskobudžetnom aviokompanijom Wizz Air uspostavi liniju ka Francuskoj i na taj način omogući dolazak što većeg broja turista na područje TK.

Sastanku su prisustvovali i savjetnica za politiku i medije Emilie Rivière (Emili Rivier), sekretar Ministarstva Azra Gavranović i pomoćnik ministra za saobraćaj Nenad Lukanović.

Najnovije

spot_img