Potvrđena optužnica za zločine u Karakaju kod Zvornika

Preporučujemo

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja 11 osoba tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Zvornika u proljeće 1992. godine.

Za zločine počinjene od kraja maja do juna 1992. godine na području općine Zvornik optuženi su Vidoje i Mile Blagojević, Ivan i Milan Arapović, Kosta i Branko Pejić, Božo Radić, Mile Savić, Ljubiša Pejić, Stevo Vasiljević i Verica Radović.

Kako se navodi u optužnici, Ivan i Milan Arapović, Kosta, Branko i Ljubiša Pejić, Radić, Savić, Vidoje i Mile Blagojević te Vasiljević su optuženi za nezakonito zatvaranje i nečovječno postupanje prema oko 700 bošnjačkih icivila, te ubistvo i prisilni nestanak najmanje 150 civila  od 1. do 5. juna 1992. Civili su bili zatvoreni u u Tehničko-školskom centru u Karakaju.

Prema optužnici, oko 700 civila starosti od 15 do 70 godina, 1. juna 1992. prinudno su natjerani da skoče sa kamiona i izađu i autobusa, a zatim da se upute prema sali koja se nalazila pored osnovne škole. Prilikom dolaska do škole, prema optužnici, natjerani su da prođu kroz špalir vojnika koji su udarali civile.

Ivan i Milan Arapović, Kosta, Ljubiša i Branko Pejić, Radić, Savić, Mile Blagojević i Vasiljević, kao stražari su propustili da zaštite živote i zdravlje oko 680 zatvorenih civila u školi jer nisu spriječili srpske vojnike da neometano ulaze gdje su premlaćivali i izvodili civile, od kada se većini gubio svaki trag te ubijali zatvorenike.

Kako je ranije saopćilo Tužilaštvo BiH, svi su, osim Radović i Blagojevića, bili pripadnici Karakajske čete u sastavu Teritorijalne odbrane Zvornik, a kasnije Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Optužena Radović se tereti da je 1. juna 1992. ispred prostorija škole u Karakaju svjesno i voljno pucala iz neposredne blizine i ubila dva zatvorenika koje je stražar izveo. Ovaj zločin je, kako se navodi, počinila iz osvete.

Prema navodima optužnice, Vidoje Blagojević se tereti da je, u svojstvu komandanta Zvorničke brigade VRS-a, kao nadređena osoba propustio poduzeti nužne i razumne mjere da spriječi nezakonita zatvaranja, nečovječna postupanja, prisilni nestanak i ubistva zatvorenih bošnjačkih civila, odnosno propustio je da poduzme nužne i razumne mjere s ciljem pokretanja postupka za kažnjavanje učinilaca navedenih krivičnih djela.

Vidoje Blagojević je u svojstvu komandanta Bratunačke brigade VRS-a u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju osuđen na 18 godina zatvora zbog zločina počinjenih u julu 1995. u Srebrenici.

U narednom periodu, optuženi bi se pred Sudom BiH trebali izjasniti o krivnji.

(RTV GD/Detektor)

Najnovije

spot_img