Potpisani ugovori za stipendije sa 716 studenata iz redova boračke populacije

Preporučujemo

Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona organizovalo je danas svečano potpisivanje ugovore sa 716 studenata koji su ostvarili pravo na stipendiju za akademsku 2021/22. godinu.

Visina stipendije za studente je 1350 KM i bit će isplaćena u 9 rata.

Naglasivši da se resorno Ministarstvo ne susreće svaki dan sa ovako lijepim slikama, ministar Zoran Blagojević je kazao da je kao i svake godine provedena konkursna procedura te da je minimum koji se prihvatao koeficijent ocjena iznad 3,5.

„Tu je 700 studenata, to je mladost i budućnost ove države i ja sam sretan što mi imamo sredstva da izdvojimo za njihove stipendije. Tako da oni osim onoga što ih pomažu roditelji imaju i svoja dinar“, kazao je ovom prilikom ministar Blagojević.

Ministarstvo za boračka pitanja već 16 godina omogućuje uspješnim učenicima i studentima čiji su roditelji pripradnici boračke populacije da se kandiduju za stipendije.

Ove je godine za studentske i učeničke stipendije izdvojeno 2 miliona KM. Konkurs za dodjelu stipendija redovnim studentima i učenicima iz reda branilačke populacije Tuzlanskog kantona za 2021/2022. godinu bio je oglašen u januaru a zahtjeva je bilo više nego što je odobreno, rečeno je ovom prilikom.

Prema mišljenju ministra Blagojevića procedura je staromodna i komplikovana.

„Ono na čemu ću ja raditi jeste da svu tu proceduru svedem da bude što brža, što kvalitetnija. Da to digitalizujemo, da djeca ne moraju dolaziti i donositi tih 7-8 dokumentata nego da se od kuće, putem računara na par klikova prijave na stipendiju. To iziskuje od nas da napravimo kvalitetan program koji će imati komunikaciju kako sa CIPS-om, Poreskom upravom tako sa Univerzitetom gdje ćemo mi povlačiti iz baza podataka sve ono što nam treba da ne tjeramo roditelje da čekaju po par sati da bi dobili jedan papir.To je posao koji je pred nama to je posao koji sam ja rekao na početku svog mandata da ću ga uraditi, kazao je ministar Blagojević.

Kada su u pitanju učeničke stipendije, Ministarstvo za boračka pitanja TK već je proslijedilo ugovore ka s lužbama branilačko invalidske zaštite općina odnosno gradova Tuzlanskog kantona, prema mjestu prebivališta kandidata.

O terminu potpisivanja ugovora učenici koji su ostvarili pravo na stipendiju za školsku 2021/2022 godinu bit će naknadno obavješteni od strane službe.

Kada su u pitanju učeničke stipendije, Ministarstvo za boračka pitanja TK već je proslijedilo ugovore ka s lužbama branilačko invalidske zaštite općina odnosno gradova Tuzlanskog kantona, prema mjestu prebivališta kandidata. O terminu potpisivanja ugovora učenici koji su ostvarili pravo na stipendiju za školsku 2021/2022 godinu bit će naknadno obavješteni od strane službe.

Najnovije

spot_img