Potpisani ugovori za 90 projekata za raseljena lica i povratnike

Preporučujemo

U Parlamentarnoj skupštini Bоsne i Hercegovine danas su svečano potpisani ugovori za 90 projekata obnove i izgradnje komunalne i socijalne infrastrukture i elektrifikacije na prostorima gdje žive raseljena lica i povratnici u Bosni i Hercegovini.

Riječ je o projektima u ukupnom iznosu od 2,1 milion KM koje je odobrila Komisija za izbjeglice i raseljena lica BiH, a na osnovu javnog poziva Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Ugovore sa korisnicima potpisali su ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić, direktor Fonda za povratak BiH Bojan Ninković i predsjednik Komisije za izbjeglice i raseljena lica BiH Davor Čordaš koji je i direktor Republičkog sekretarijata za izbjegla lica i migracije bh. entiteta Republike Srpske (RS).

Ministar Hurtić je izjavio da je odobreno 90 projekata koji su ispunjavali sve potrebne uslove.

“Javni poziv je raspisan u decembru, dobili smo zahtjeve za preko 60 miliona, naravno nisu mogli svi proći. Odobrili smo 90 projekata, od toga je 1,2 miliona KM općinama i gradovima, a oko 900.000 je otišlo vjerskim zajednicama. Veoma važna stvar je što će ove godine biti monitoring na svakom projektu koji se bude radio. Po usvajanju budžeta raspisujemo novi javni poziv gdje će se općine, gradovi i vjerske zajednice moći prijaviti”, kazao je.

Ninković je također naglasio da se radi o većem broju projekata koji su važni za građane.

“To je oko nekih 40 općina i gradova te vjerske zajednice. Naglasili smo da realizacija svih projekata ima rok i taj rok sve općine, gradovi i predstavnici vjerskih zajednica trebaju da ispoštuju”, rekao je Ninković.

Čordaš je uputio apel da se naredne godine povećaju novčana sredstva za ovu namjenu s obzirom na velike potrebe raseljenih lica i povratnika u Bosni i Hercegovini.

“Još jednom se pokazalo da je potreba ovih naših kategorija, raseljenih i izbjeglih osoba, puno veća nego što imamo sredstava i zato još jednom upućujem apel sa ovog mjesta gdje se donose odluke da svi to uvažimo i da sredstva za 2024. godinu budu veća”, kazao je Čordaš.

(RTV GD/BHRT)

Najnovije

spot_img