Postepeni početak rada sa strankama u odjelu za vize ambasade Njemačke u BiH

Preporučujemo

Odjel za vize ambasade Njemačke u BiH postepeno počinje da ponovo radi sa strankama. 

Podnošenje zahtjeva je najprije moguće za:

– spajanje porodice

– stručni kadar i visokokvalifikovani kadar čije je upošljavanje nužno u ekonomskom pogledu i čiji se posao ne može prolongirati ili obavljati u inostranstva;

– studenti čiji se studij ne može u potpunosti realizirati iz inostranstvu;

Sistem za zakazivanje termina je od danas ponovo aktivan za gore navedene kategorije. To važi i za listu čekanja za spajanje porodice (spajanje bračnih drugova, u Njemačkoj registrovanih istospolnih partnera i spajanje djece). Više na ovom linku.  https://t1p.de/5rei

Ukoliko ste već dobili vizu

Ukoliko je Ambasada prije 18. marta 2020. godine izdala vizu u svrhu jedne od navedenih kategorija, a koja je istekla i nije bila iskorištena, jer se nije mogla koristiti zbog uvedenih mjera ograničenja putovanja usljed Covida-19, onda postoji mogućnost da se do 5. avgusta 2020. godine podnese besplatni neformalni zahtjev za novo viziranje pasoša.

– Vaš zahtjev možete isključivo sa skeniranom kopijom Vaše istekle vize poslati putem pošte (Njemačka ambasada Sarajevo, Odjel za vize, Skenderija 3, 71000 Sarajevo) ili na e-mail adresu: neu-visa@sarj.diplo.de Nije potrebno da u navedenu svrhu lično dolazite u Ambasadu. 

Ambasada zadržava pravo da u datom slučaju zatraži dodatnu dokumentaciju. Nakon provjere Vašeg zahtjeva, Vi ćete biti obaviješteni – saopćeno je iz ambasade.

Također, skreću pažnju da istekle vize čije korištenje nije bilo onemogućeno zbog mjera ograničenja putovanja usljed Covida-19, ne mogu biti uzete u obzir. 

Ako ste već imali termin

– Odjel za vize će direktno konktaktirati podnosioce zahtjeva kojima je u svrhu spajanja porodice već dodijeljen termin. Upiti po tom pitanju nisu potrebni.  Podnosioci zahtjeva za vizu, koji spadaju u kategorije u kojima se slobodno mogu registrovati za termin bez liste čekanja i koji su izuzeti od mjera ograničenja putovanja, se mole da zakažu novi termin. Podnosioci zahtjeva za vizu, koji spadaju u sve ostale kategorije, za koje još uvijek ne važe iznimke od mjera ograničenja putovanja, do daljnjeg nemaju pristup sistemu za registraciju termina – stoji u saopćenju.

Najnovije

spot_img