Poskupljenja zbog ulaska u evrozonu, Hrvati negoduju

Preporučujemo

Republika Hrvatska je 1. januara ušla u Šengen i uvela euro, čime je završen proces integracije u evropski finansijski prostor.

Građani će se sigurno navikavati na novu valutu određeno vrijeme, a strahovi određenih s uvođenjem evra već pokazaju svoju opravdanost.

Iako su vladajući u ovoj zemlji uvjeravali građane da će proces prelaska biti “bezbolan”, brojne reakcije govore sasvim drugačije.

Naime, već prvog radnog dana nakon uvođenja evra postalo je jasno da je do poskupljenja ipak došlo.

I najveće banke koje posluju u Hrvatskoj juče su informisale o uspješnom prelasku na evro i dostupnosti svih usluga za klijente.

Sistem se, dakle, nije srušio i sve funkcioniše.

Neopravdano povećanje cijena

No, istovremeno informacije s terena pokazuju anomalije sa osnovnim namirnicama.

Jasno je da u praksi, makar za ova prva dva dana nove godine u Hrvatskoj, to matematički nikako nema smisla.

Omjer iskazanih cijena u kuni i euru mora odgovarati matematičkoj operaciji, odnosno pravilima preračunavanja i zaokruživanja primjenom fiksnog kursa konverzije u njegovu punom računskom iznosu.

Pojavile su se i informacije da je na jednom mjestu polubijeli hljeb sad 1 euro, a koštao je 7 kn, što znači da je poskupio za 53 lipe, što nije zanemarivo.

Građani javljaju da su cigarete, koje su koštale 29 kn, dođu 3.90 eura na jednom kiosku. To je 38 lipa skuplje. Praksa je očigledno da se zaokružuje na nulu.

Zasigurno je da će ovih prvih dana nove godine biti raznih kršenja procedura prelaska s kune na euro.

(RTV GD/klix)

Najnovije

spot_img