Porast broja novooboljelih u TK-a

Preporučujemo

Vakcinacija i dosljedno provođenje postojećih preporuka, posebno kada su u pitanju mjesta većih okupljanja i tržnih centara, najefikasnije su mjere koje dugoročno mogu dovesti do poboljšanja epidemiološke situacije, istaknuto je na sedmičnom sastanku institucija zaduženih za provedbu mjera i kontrolu širenja COVID-19 na području Tuzlanskog kantona.

U posljednjih sedam dana ukupno je 2649 pozitivnih slučajeva a porast broja novooboljelih, odnosno udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih (51% ) i blaža klinička slika ukazuju da je novi omikron soj postao dominantan.

Prema riječima ministra zdravstva TK Bože Jurića nema značajnijeg skoka broja oboljelih od COVID 19 koji su hospitalizirani i trenutno je na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla smješteno 115 osoba od čega je njih 8 na respiratorima.

Do sada je na području Tuzle, prema riječima direktora Doma zdravlja Tuzla Suada Bijedića, primijenjeno 72348 doza vakcina a trenutno su 1584 osobe aktivno bolesne, od čega je 36 pacijenata na bolničkom liječenju.

Prema riječima direktorice zavoda za javno zdravstvo Maide Mulić, bolnički kapaciteti se polako pune a primjetan je i povećan broj oboljelih zdravstvenih radnika.

Sve veći broj ljudi koji su u stanju potrebe, prema riječima predstavnice Crvenog krsta/križa Tuzlanskog kantona Merime Sarajlić, traži pomoć u životnim namirnicama pa je ovom prilikom zaključeno da će Vlada TK sagledati mogućnosti da pomogne ovoj organizaciji koja je od početka aktivno uključena u brobu protiv pandemije.

Na  sastanku još jednom je ponovljeno da je tendencija na individualnim  mjerama, odnosno ličnoj odgovornosti, nošenju maski i izbjegavanju okupljanja kako bi se obuzdala pandemija.

Najnovije

spot_img