Ponovo bez dogovora predsjednice i potpredsjednika FBiH o formiranju Vlade 

Preporučujemo

Na današnjem sastanku predsjednice Federacije Bosne i Hercegovine Lidije Bradare sa potpredsjednicima, Igorom Stojanovićem i Refikom Lendom, ponovo nije postignut dogovor o formiranju Vlade Federacije BiH.

“Što se mene tiče, Vlada je imenovana i čeka potvrđivanje. Odluku, donesenu sukladno Ustavu i zadanim rokovima kao i parlamentarnoj većini ne mislim mijenjati”, izjavila je Bradara nakon sastanka.

Prema njenim riječima, sve ostalo je kupovina vremena i blokada.

Naglasila je da današnji sastanak nije rezultirao nikakvim promjenama stavova osim što je, kako je rekla “gospodin Lendo, sam sebi dao dodatnih sedam dana”.

“Ono što je pozitivno je volja za razgovorom unatoč različitim pogledima na većinu problema, kako kod mene tako i kod potpredsjednika ne samo za trenutno najaktualniju temu glede imenovanja Vlade FBiH nego i brojne druge”, izjavila je predsjednica FBiH.

Nakon što ponovo nije postignut nikakav dogovor o formiranju entitetske vlade, Lendo je istakao da će SDA u narednih sedam do deset dana ponuditi rješenja, a da nakon toga on inicira sastanak predsjednika i potpredsjednika o ovom pitanju.

Najavio je da će Osmorka od SDA dobiti prihvatljivu ponudu.

“Ponudićemo nešto što je u interesu građana, što bi bilo dobro i prihvatljivo za Osmorku. Ne govorim o premijeru i bilo kojem dijelu kada je u pitanju učešće SDA”, istakao je Lendo.

Prema njegovim riječima,prihvatljivije je da se domaći političari dogovore, nego da visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit donosi bilo kakvu odluku.

Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović je stava kao i Bradara. Kako je rekao, smatra da Lendo kupuje vrijeme te da to nije korektno ni odgovorno.

(RTV GD/BHRT)

Najnovije

spot_img