Poljoprivrednici u Njemačkoj započinju blokade: Protestuju protiv planova savezne vlade

Preporučujemo

U Njemačkoj počinje sedmica velikih protesta poljoprivrednika protiv planova savezne vlade, kada će oni blokirati puteve i autoputeve države.

Okupljanje počinje kod Brandenburške kapije u 12 sati, no kako prenosi njemački list Berliner Zeitung, u Berlinu su već u toku velike blokade i gužve u saobraćaju.

Protesti su najavljeni protiv vladinih planova za smanjenje subvencija. Vladajuću koaliciju čine socijaldemokrati (SPD) njemačkog kancelara Olafa Scholza, Zeleni i neoliberalni Slobodni demokrati (FDP).

Vlada je inače u četvrtak najavila da će neke od planiranih rezova povući na subvencije, što Udruženje njemačkih poljoprivrednika (DBV) smatra nedovoljnom mjerom.

U petak je glasnogovornik njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova upozorio da bi antidržavni i krajnje desničarski elementi mogli pokušati instrumentalizirati proteste za svoje interese.

Ministar finansija Christian Lindner iz FDP-a pozvao je poljoprivrednike da se “okrenu”, dodajući da je poljoprivreda “visoko subvencionirani sektor”, prenosi Deutsche Welle.

Konzervativna opoziciona koalicija CDU/CSU, krajnje desničarska Alternativa za Njemačku (AfD) i desničarski populistički Slobodni glasači izrazili su podršku protestima poljoprivrednika.

Dakako, danas se očekuju prekidi u saobraćaju u različitim dijelovima zemlje. Glavna saobraćajnica koja povezuje centralni Berlin i zapadna predgrađa, zatvorena je za saobraćaj uoči protesta.

Prošle sedmice poljoprivrednici u Njemačkoj blokirali vicekancelara i ujedno ministra države, Roberta Habecka, da se iskrca s trajekta u znak protesta.

(RTV GD/klix)

Najnovije

spot_img