Poklukar potvrdio: Slovenija uvodi kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom

Preporučujemo

Slovenija će suspendovati Šengen i uvesti kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom, potvrdio je slovenački ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar.

Poklukar je obrazložio da je razlog za uvođenja mjera isti kao i u Italiji, porast opasnosti od terorizma i da je slovenački MUP već pripremio obavještenje u skladu sa Šengenskim kodeksom, koju će Vlada danas odobriti i zatim poslati Evropskoj komisiji.

On je dodao da je o svemu tome juče obavijestio ministre unutrašnjih poslova Mađarske i Hrvatske.

“Vidimo šta se dogodilo u Francuskoj i Belgiji. Slovenija nije izuzetak”, upozorio je Poklukar i dodao da žele preventivno osigurati dodatne provjere na balkanskoj izbjegličkoj ruti.

Slovenski ministar nije želio da otkrije kada će policajci krenuti s kontrolama na granici jer o uvođenju tek treba da razgovara vlada i Evropska komisija.

“Vjerujem da time povećavamo bezbjednost Slovenije, koja je na prvom mjestu. Situacija na Bliskom istoku je komplikovana, moramo učiniti sve što smo dužni učiniti za sigurnost Slovenije”, istakao je Poklukar.

Slovenija je juče podigla ocjenu rizika od terorizma na srednju.

Ministri unutrašnjih poslova država članica EU sastaju se danas u Luksemburgu gdje će razgovarati o stanju u šengenskom prostoru, implikacijama stanja na Bliskom istoku za unutrašnju sigurnost u EU i migracijama.

(RTV GD/BHRT)

Najnovije

spot_img